125. Vårt uppdrag i livet (3) – Drömmar…

Har tidigare i blogg nr 112 och i blogg nr 122 talat om “Vårt uppdrag i livet” och hittills kommit fram till följande gäller för mig:

1. Uppdraget är att vara den du är

2. Uppdraget är att göra det du vill genom:
– att fatta medvetna beslut
– att ha modet att följa ditt samvete
– att lyssna på ditt hjärta eller på din intuition och agera utifrån detta

*****************

När jag funderar vidare är nästa steg för att kunna lyckas med ovan nämnda att man faktiskt vet vad man vill och vart man är på väg. Hur vet man då detta?

Det är kanske bara att sätta upp ett mål och tuta och köra mot detta? Ja, så är det kanske. Fast.. även här är det viktigt att lyssna inåt så att man inte sätter upp mål utifrån det som förväntas, eller det som är mest passande utifrån vad vi brukat göra.

Jag, som är civileknom, kan exempelvis lätt fastna i att det som är möjligt för mig i livet är enbart de yrken som är relaterade till min utbildning. Frågan är: Är det verkligen riktigt sant? Ska jag låta valet av utbilding för många år sedan begränsa mina idéer och visioner om framtiden? Är jag inte mer som människa än civilekonom?

Ja, jag tror att vi lätt fastnar i vår historia och i våra egna tankar och föreställningar om vad som är möjligt. Detta innebär att vi begränsar oss själva. Vi stannar kvar inom det område vi en gång givit oss in i. Det är enklast och bekvämast. Men.. det finns så mycket mer som är möjligt i livet! För de flesta av oss har faktiskt “fler strängar på vår lyra”…

Min övertygelse är att vi måste öppna upp när vi funderar kring vart vi är på väg. Vi måste börja tänka outside-the-box – vi måste våga drömma!! Återigen handlar det om att lyssna inåt för att fånga upp de drömmar vi innerst inne bär på.

För… vi bär alla på drömmar. Varför inte ta chansen och släppa fram dessa? Om du inte tycker att du har några nu – så fundera tillbaka till skoltiden  – vad drömde du om då..?

Att drömma fritt är inte helt enkelt!!! Att släppa kontrollen och segla iväg i tankarna åt alla håll och kanter är ingenting vi är vana vid… Åtminstone inte jag…

Logisk analys
Enklast är att börja med att fundera på när i livet vi verkligen har trivts, när vi varit på rätt plats, i rätt miljö, känt flow i det vi gör, tyckt att livet varit riktigt, riktigt kul. Det kan vara bra att börja med att göra en lista över dessa situationer. Det är den logiska delen av mig som tycker att det verkar praktiskt. (Jag är utbildad ICF-coach och detta är en typisk övning man kan göra vid coaching)

Man får då en lista över saker som kan ge en bild över vad man tycker om att göra i livet.

Fritt flöde i tankarna..
Men.. därefter tror jag på att lägga sig ner på stranden eller på en äng och titta upp i himlen och drömma helt fritt.

För mig är detta är den svåraste delen – att våga tänka att allt är möjligt känns väldigt stort – nästan som att blicka upp mot himlen en stjärnklar natt och fundera på hur stort universum är…

För.. jag har tillbringat så stor del av mitt liv i den logiska strukturerade delen av verkligheten! Jag vet att jag inte är ensam om detta. Dagens samhälle bygger på struktur och logik. Men.. låt dig inte avskräckas – det är möjligt att lära sig tänka fritt. Det enda sättet är att att träna och träna till dess att man lär sig släppa kontrollen och vågar tänja på gränserna för det som man ser som möjligt… För… det man tränar på – det blir man bra på… 🙂

OBS! Viktigt i detta skede är att INTE försöka göra en plan – att INTE börja fundera på HUR saker och ting ska gå till. Det är en senare frågor…

Och… med all respekt för dina vänner, dina föräldrar, dina barn eller dina kollegor. Detta är ditt liv, det är dina drömmar, det är dina mål. Lyssna enbart på dem som INTE ger dig goda råd. De som berättar för dig hur du ska göra begränsar lätt ditt synfält. Du är så mycket mer än du tror!!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*