122. Vårt uppdrag i livet (2)…

Satt och tittade ut över havet igår igen. Funderade. Kände vinden och värmen mot min hud. Försökte ta upp tråden som jag påbörjat tidigare. När jag förra gången satt och funderade på livet fick jag svaret att:

“Uppdraget är att vara den du är”

Jag funderade på detta svar och stållde igår följdfrågan. Hur är jag jag? Vad gör jag nu då? Jag fick då svaret:

“Vad vill du göra?”

Har fått det svaret tidigare när jag ställt liknande fråga. Min intuition eller inre röst kommer tydligen med detta svar. Hur jag än vänder och vrider på frågan så landar det tillbaka på att det är jag som ska leva mitt liv. Det finns inget facit eftersom jag är jag – och jag är unik. Jag ska därför välja att gå den väg som är rätt för just mig.

Det känns som att det handlar om mitt fria val som människa som det så ofta talas om i olika sammanhang. Det är stort. Jag kan välja varje steg i livet, jag kan gå till höger eller vänster, jag kan sitta och fundera i min kammare hela dagarna eller turista runt hela tiden, jag kan vara kvar här eller jag kan åka tillbaka till Sverige osv.

Men…. blev jag då så mycket klokare av detta svar jag fick – som faktiskt var en fråga? Ja, faktiskt!! Jag ser att livet innehåller en valfrihet, att vi alla har möjlighet att välja precis det vi vill. Allt är möjligt!

Och… väljer vi fel kan vi alltid välja om. Det är kanske det livet går ut på, att leva, lära sig av det som sker och gå vidare… och att ständigt fortsätta göra val i livet…

Viktigt är att låta bli att bara “glida med” , följa strömmen och bara göra vad andra förväntar sig. Att göra egna “medvetna val”, dvs känna efter vad du själv vill i frågan och fatta beslut efter din inre övertygelse är viktigt.

  Jan Scherman – sommarpratare

Lyssnade igår kväll på podradio där sommarprataren Jan Scherman pratade om det fria ordet som en viktig faktor för demokrati. Han gav mig en viktigt puzzelbit genom det han berättade.

Han pratade om att följa sitt samvete – att det är mod, även i det lilla. Han berättade om en äldre dam som han mött som varit journalist och som talat om att tystnad faktiskt innebär att säga ja till det som sker – även om man inte gillar det som sker. Det gäller därför att stå upp för det man tror på. Hennes namn var Ingrid Segerstedt Wiberg. Damens pappa, som var chefredaktör för en tidning i Göteborg, lär ha myntat uttrycket:

“Det är ej rådligt att handla emot sitt samvete.” Torgny Segerstedt

Denne man var en av de få som officiellt vågade stå upp mot nazismen under andra världskriget. Det fick han mycket kritik för… då… Det var en man med stort mod som följde sitt samvete.

*******************

Tillbaka till min ursprungliga frågeställning. Uppdraget i livet. Ja, det låter väl som ett logiskt och enkelt koncept – att följa sitt samvete – och att därigenom vara sann mot sig själv…? Kanske är det är det som livet handlar om? Ja, jag tror faktiskt att Jan Scherman har en viktig poäng i det han lyfter fram. För att följa sitt samvete bygger faktiskt på att man lyssnar inåt, på det som hjärtat eller intuitionen säger… Hmm…. Jag hör nu samma sak från olika håll – det känns som att allt hänger ihop på något vis… hmm….

Så… hur kan jag summera det jag hittills insett..?? Hittills har jag kommit fram till att livet handlar om följande:

1. Uppdraget är att vara den du är

2. Uppdraget är att göra det du vill genom:
– att fatta medvetna beslut
– att ha modet att följa ditt samvete
– att lyssna på ditt hjärta eller på din intuition och agera utifrån detta

Fortsättning följer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*