49. Att fira San Juan – spansk midsommar…

Den 23 juni varje år är det San Juan. Det är den enda dagen på året då det är tillåtet att elda på stränderna – och att tälta där.

Första tecknet på att San Juan är i antågande är många människor samlas. Hotellen fylls – många som bor i inlandet av Spanien passar på att åka ut till kusten för att fira. Vad jag förstår är traditionen störst vid kusterna.

Sedan samlas många på stränderna. Tält sätts upp, ja, jag hörde till och med att en kille haft med sig en kyl i fullstorlek med därtill hörande batteri/aggregat. Det är varmt. Viktigt att ha tillgång till kall dricka – men det var nog en entusiast som bar ner kylskåpet ända ner på stranden.

Min uppfattning är att det till största del är yngre personer som bor kvar på stranden. Så föreföll det vara där jag befann mig i alla fall..

Stämningen var lugn hela kvällen, trots att så många ungdomar var ute samtidigt. Såg inget bråk och ingen fylla. Man tände eldar och samlades kring dessa. I motsats till svensk midsommar verkade det inte finnas någon speciell mat som man skulle inmundiga utan det var viktigare med eldar och aktiviteter… Hörde i efterhand att man har grillar ett bröd med inbakat ägg över elden. (Bollos de San Juan caseros) Såg dock inte detta.

En tradition som jag också i efterhand fick höra talas om var att man brukar skriva ner sina drömmar och önskningar på ett papper och sedan kasta in det i elden. Även detta missade jag att se.

Klockan 24.00 begav sig alla ner till havet för att skölja ansiktet i havsvatten. Enligt traditionen kommer man då att bli ung och vacker under det kommande året. Japp, jag gjorde det också!!! Nu är det bara att invänta effekten…!! 😉

Kvällen tillbringade jag med några vänner på en restaurang nära havet. Samtidigt som det var San Juan var det EM-match mellan Spanien och Frankrike. När Spanien gjorde mål – och till slut även vann matchen firade fotbollsentusiasterna genom att tjoa och skrika och också skicka upp en raket när segern var ett faktum. Det var god stämning på stan – det kan jag lova!

 

6 Replies to “49. Att fira San Juan – spansk midsommar…”

  • Ja, det var bättre än förväntat. Väldigt mycket folk, men lugnt och städat ändå, mycket glädje.

   Tack själv Marie för att du läser min blogg! <3

 1. Kul att läsa om denna tradition då vi under våra tio år i Spanien aldrig varit där under midsommartiden.

 2. Hej
  Du skriver så trevligt, som vanligt. Brödet på midsommar heter: Bollos de San Juan caseros. Med ett ägg i.
  Kommer du på sommarträffen?
  Saludos
  Bosse

 3. Pingback: Websida för Kung Karls skola | Corrida de toros | Mañana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*