115. Att bli medveten…

Jag har pratat en del om att jag vill “bli mer medveten” i en del av mina bloggposter.  Vad innebär det att “bli mer medveten”? Hur ökar man sin medvetenhet?

Att bli medveten med hjälp av LOGISKT TÄNKANDE

Vi tänker en massa tankar varje dygn. Det sägs att 95% av de tankar vi tänker är desamma som de vi tänkte igår.

Att bli mer medveten innebär att man ser och reflekterar kring sitt eget beteende och sina tankar. Kanske kan man ändra sitt sätt att förhålla sig till livet så att det blir mer funktionellt samtidigt so det också blir trevligare för en själv och andra..? Här kommer några exempel:

Exempel 1
Ett vanligt beteende är exempelvis att man blir arg på andra bilister i trafiken, något som jag själv tidigare också blivit ofta och mycket. Om man blir medveten om att det är en brist man har så kan man hantera denna. För…. vad hjälper det om jag sitter i bilen och blir arg och upprörd? Nej, förmodlingen hjälper det inte alls. Tvärtom gör det att min hjärtfrekvens ökar, jag blir stressad, irriterad och upprörd. Känslorna sitter i en lång stund efter det att jag blivit upprörd. Till vilken nytta? Den andra bilisten har för länge sedan försvunnit iväg. Kvar sitter jag i min bil med en massa onödig ilska i kroppen…

Här kan du bli medveten om att du själv reagerar. När du känner att du reagerar kan du andas lugnt och säga till dig själv att: Han körde riktigt dåligt/farligt men det kan du faktiskt inte påverka – och koppla sen bort det så snabbt som möjligt. Möjligen kan du, om det känns bättre, tycka lite synd om honom att han inte lärt sig köra ordentligt – men låt det sedan passera…

Exempel 2
Om du retar dig på att äldre kvinnor har väldigt korta kjolar och tycker att det är smaklöst (jodå, jag har hört både män och kvinnor kommentera detta) så kan du fundera på om du verkligen ska lägga din energi och din tid på att kommentera andra människors klädsel. Varför kan de inte få klä sig som de vill? Det är väl inte din sak att lägga dig i det? Skulle du inte kunna använda din tid till något bättre än att bry dig om sådana småsaker? Kanske istället fälla en positiv kommentar om någon?

Några frågor..

Själv försöker jag vara uppmärksam på när jag känner att jag blir upprörd, påverkad, berörd eller annat. Sen funderar jag kring detta.

– Vad beror det på? Vad utlöste min känsla?
– Hur såg min reaktion ut? Vad tänkte eller gjorde jag?
– Hur kändes det?
– Vilket sätt skulle jag egentligen vilja reagera på? Lyft fram ett sätt som är optimalt både för dig och omgivningen och försök att applicera det nästa gång.

Generellt försöker jag att tro gott om andra – det är mitt val – och jag tänker istället. “Han/hon kanske hade en dålig dag idag…”

Att “bli mer medveten” är en process – och allt man kan göra är sitt bästa. Ibland lyckas man väl, men ibland när man t.ex. är trött är det kanske inte lika enkelt att vara medveten.

Det handlar inte om att bli perfekt, utan om att lära känna sig själv och kunna leva på ett sätt som man själv är stolt över – och som bidrar till ett bättre samhälle. Tror att ilska och frustration i det lilla faktiskt är grogrunden för större negativa saker som konflikter, bråk och våld i samhället.

*********************

Att bli medveten med hjälp av MEDITATION

Ett annat sätt att bli mer medveten är att stilla sitt sinne. Vi har faktiskt en strid ström av tankar som fladdrar förbi – det är lätt att dessa skymmer sikten för oss.

Om vi stillar vårt sinne blir det lättare att se klart, vi får ett redskap för att skapa lugn i vårt inre vilket gör det lättare att bli medveten om hur vi själva reagerar.

Meditation kan vara väldigt olika. Det kan vara att sitta och andas, men det kan också vara att gå en lång promenad till dess att tankarna lugnar ner sig. Viktigast är inte att följa en mall utan att hitta ett sätt där du själv kan gå ner i varv och få tankarna att sakta ner. Hur du gör det är inte så viktigt. Viktigast är att du gör det.

*********************

Så… håller du med mig..? Är det bra att jobba på att bli medveten? Gör du något för att bli medveten? Berätta gärna hur du gör!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*