111. Livet är inte en checklista…

Ibland har jag upplevt att livet till största del bestått av checklistor. Checklistor, att-göra-listor eller aktivitetslistor kan förvisso vara bra när man jobbar – för att planera, få kontroll och för att avlasta hjärnan. Men… när hela livet förefaller att gå över till planering och checklistor – då kan man kanske börja fundera på om det är så det skall vara….

Exempel: det är helg och du gör upp en lista över vad som skall göras i helgen. Städning av förrådet, trädgårdsarbete, inköp av present till en moster och mer mat inför veckan mm. Sedan måste du förstås planera inför måndagens projektmöte. Agendan är klar men presentation av nuläget behöver nog uppdateras. Sonen Pelle har tid hos tandläkaren i veckan som kommer och varken du eller din respektive har tid att följa med. Sedan måste du nog fundera på vilka möten som är viktigast och skicka ut info inför dessa redan nu i helgen. Ja, det blir en lång att göra lista. Helgen blir fylld av aktiviteter.

Både Pelle och dottern Lisa har simtävling resp fotbollsturninger i helgen också så någon tid för att bara vara eller att få ett infall och hitta på något man plötsligt får lust att göra lär bli svårt.. All tid är redan fylld med aktiviteter.

Men lugn… en checklista tar effektivt hand om helgens aktiviteter. Då ordnar sig allt, vi får kontroll och hinner med det vi ska. Då ordnar sig livet..

Jag ser även detta här på denna semesterort. Folk springer omkring för att hinna med att se allt. Inte utan att man kan fundera på om de har en checklista med på semestern. De susar fram till den ena sevärdheten efter den andra, ivrigt fotograferande för att snabbt lämna och åka vidare till nästa…. Effektivt – och det blir många bilder att visa upp när man kommer hem, men… det innebär också en viss press och hets… Det blir mer prestation och mer kontroll – än upplevelse, ledighet och upptäcktsresa…

Fast…. att ha en checklista innebär att man är trygg. Bockar man bara av allt så har man sitt på det torra!! Eller hur??

Men… är det verkligen allt? Är det så livet skall vara? Är det livets mening – att hinna bocka av alla punkterna på checklistan?

Nej, personligen tror jag att det finns mer i livet… Vad tror du…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*