223. Svart eller vitt, rätt eller fel, sant eller falskt

Jag upplever allt oftare att världen blivit indelad i två läger. Antingen är folk för (Trump, Brexit, invandring, regeringen osv) eller emot. Mycket av det vi ser i media och diskussion i sociala medier har blivit antingen svart eller vitt – rätt eller fel – sant eller falskt.

En hård debatt

En polariserad debatt med två läger blir ofta hård. Det finns en risk att det inte blir något dialog – utan mer börjar likna en boxningsmatch. Det blir ofta två parter som står i var sitt hörn och mest vill puckla på varandra. De vill sällan ta ner garden och närma sig varandra. De vill istället vinna diskussionen genom att slå hål på den andra partens argument. I media kan vi ganska ofta se människor som vet sanningen och argumenterar/slåss hårt för sin uppfattning.

När vi iakttar eller deltar i denna typ av diskussion är det viktigt att komma ihåg att det som framförs faktiskt oftast enbart är en uppfattning. Det är sällan en sanning. För vad är egentligen sant? Vem äger sanningen? Och vem bestämmer vad som är sanning?

Vägen framåt…?

Det skulle vara intressant att se en debatt som är mer nyanserad. En debatt som för oss framåt istället för att skapa två läger. För verkligheten är faktiskt sällan svart eller vit. Den är mer grå eller flerfärgad och den består av många fler infallsvinklar och perspektiv än vad vi vid en första anblick kan se. Det som lyfts fram beror i hög grad på vilket perspektiv vi har.

Vad kan vi göra?

Låt börja oss tala om saker på ett öppet sätt utan att döma ut våra “motståndare”. Låt oss gemensamt försöka hitta bra lösningar. För i grunden har vi väl alla gemensamma intressen här på jorden? Att leva bra, att ta hand om planeten och att undvika krig och elände.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*