200. Maten vi stoppar i oss…

Maten vi stoppar i oss – är den bra? Äter vi rätt saker idag? Kanske är det vi rekommenderas äta inte det som är bäst för vår kropp?

Det är en genial uppbyggnad av samhället idag – allt för att hålla tillväxthjulet igång!!

stora-boken-om-smalmatFörst stoppar vi i oss fel mat och fel saker (onyttigt, besprutat, fullt av E:n och konserveringsmedel, smalmat utan fett men sprängfyllt med socker, alltför mycket salt, läsk, godis osv). Detta leder senare till att vi måste lägga om kosten, köpa smalmat eller få kostråd av dietister för att bli smalare eller friskare igen. Kanske skaffar vi en personlig tränare eller köper böcker med tips om hur man går ner i vikt? Kanske läser vi i veckotidningar eller på nätet om olika bantningsråd? Kanske köper vi gymkort för att bli smal och vältränad igen? Kanske uppsöker vi en plastikkirurg som suger bort lite oönskat fett?

Många gånger ska det väl till några besök hos sjukvården också och lite läkemedel för att hålla oss på banan och för att kompensera den bristfälliga näring vi får i dagens storskaligt producerade mat  – eller ta hand om reaktioner på ämnen vi inte tål.

Jag påstår inte att det är fel att lägga om kosten eller att hålla igång på gym, det handlar snarare om systemet vi alla lever i.

Systemet är genialt såtillvida att det genererar högre BNP än att helt enkelt producera näringsrik och giftfri mat redan från början. Nuvarande system gynnar således tillväxten i samhället – det gynnar vår BNP – men frågan är om det gynnar oss enskilda individer?

Och följdfrågan blir naturligtvis: Vad skulle alla kostrådgivare, dietister, läkare, personliga tränare, författare till kost- och motionsböcker, plastikkirurger, bantningspillerstillverkare, journalister som gör före- och efterreportage och skriver om bantningskurer göra om maten som producerades och som vi stoppade i oss var riktigt bra från början?? En hel hälsoindustri skulle utarmas!! Nej, det är nog säkrast att blunda och köra vidare som vi gör idag. Allt för tillväxten!!

rekl2 Replies to “200. Maten vi stoppar i oss…”

 1. Huvudet på spiken det.
  Funderar man på detta har man en väldigt lång, filosofisk diskussion framför sig. Man kan också bara bestämma sig för att inte delta i tokerierna och låta de 97% av befolkningen som sägs vara icke reflekterande göra så.

  Jag gillar din blogg. Den kommer jag definitivt att läsa mera på.

  • Hej Ann-Sofie,
   Så kul att du hittat till min blogg!! Tack för glada tillrop!! Alltid lika kul att höra att någon läser det man skrivit. 🙂

   Välkommen tillbaka igen!! Bloggar inte lika regelbundet längre – det går lite i vågor – men när det finns tid och lust att skriva så kommer det lite nya inlägg. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*