201. Det där med relationer…

adLyssnade på en inspelning med Annika Dopping från 2012. Hon talade om att det kan vara bra att fundera över sina relationer och att det finns vissa frågor som man kan ställa till sig själv för att stämma av hur relationen fungerar.

Frågorna var:

1. Kan jag vara mig själv med denna person? (Kan jag vara den jag är eller måste jag spela en roll?)
2. Tycker jag om mig själv när jag är tillsammans med denna person? (Lyfts jag eller dras jag ner?)
3. Lockar personen fram det bästa av mig?
4. Vill vi verkligen på djupet varandras bästa? Hjälper vi varandra?
5. Kan vi tillsammans skratta/gråta åt oss själva?
6. Växer/utvecklas vår relation?

Hennes poäng var att om flera av punkterna stämmer är det antagligen en bättre relation.

Hon nämnde också det faktum att relationer är färskvara. Man kan ha en bra relation med en person under flera år men sedan utvecklas man kanske åt olika håll och då fungerar inte längre relationen på samma sätt som tidigare.

*     *     *     *     *     *     *

Jag gillade hennes idé med några tänkvärda frågor. Relationer är något som är viktigt för oss människor. Vi är ju sociala varelser. Relationer kan många gånger vara komplexa. Det kan vara intressant att fundera över sina relationer emellanåt. Särskilt viktigt är det med nära relationer med man/fru/sambo eller nära vänner…

ppl4 Replies to “201. Det där med relationer…”

  1. Tänkvärde punkter…Men var går gränsen mellan en relation och ett förhållande. Är detta tillämpligt i både vänskaps- och kärleksrelationer fullt ut?

  2. För mig skapar all interaktion med andra människor någon form av relation. Så punkterna ovan är nog tänkta att appliceras i alla relationer – både bekantskaps-, vänskaps- och kärleksrelationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*