199. Om plasten tar över…

plastNu har julafton passerat och det gav mig en del att tänka på. Det handlar om vad vi stoppar i oss. Det sägs att “vi blir vad vi äter”. Mer och mer funderar jag på vad jag vill bli, och då gäller det att stoppa i sig det man vill bli och att inte stoppa i sig det man inte vill bli!! 😉

Julafton gav mig tankar kring detta. Nej, det handlar inte om julmaten. Det handlar om plasten som verkar ha tagit över bland våra köksprylar och i våra liv. Här kommer några exempel:

1. Vattenkokaren
Jag hade önskat mig en ny vattenkokare – som inte var i plast. Mina snälla barn hade hittat en sådan i rostfritt stål. De upplyste mig om att det var svårt att få tag på. De flesta vattenkokarna som fanns ute i affärerna var i plast. När jag packade upp den fanns det ändå en plastpryl för att filtrera bort kalk monterad inne i vattenkokaren. (men jag hoppas kunna plocka bort den)

2. Skål
blanda-blank-skal__65122_PE175851_S4En person hade önskat sig en skål – och han ville inte ha en i plast. Någon hade efter mycket letande hittat en rostfri skål till sin honom. Det var inte lätt att hitta. De flesta skålarna som fanns ute i affärerna var gjorda av plast.

3. Decilitermått
Ett av mina barn hade önskat sig decilitermått i rostfritt stål. Jag hittade det, men inte i de första affärerna jag besökte. Samma sak här. De flesta decilitermått som fanns ute i affärerna var gjorda av plast.

Även i andra sammanhang (då det inte är jul) har jag märkt av plastinslagen i hushållsmaskiner och hushållsprylar. Matberedare, mixers, stekjärn, kastruller, microugnsskålar, bakplåtspapper, plastpåsar, plastfolie, plastförvaringsburkar mm. Ja, plasten är vanligt förekommande i våra kök. Dessutom har nästan all mat vi köper idag förvarats innesluten i olika plastförpackningar.

En sak jag under en tid försökt hitta är bakform i lämpligt material. Har efter ett visst funderande kommit fram till att en glasform nog är bästa alternativet – eller stekpannan i gjutjärn.

Bakform
Det är svårt att idag hitta en vanligt bakform utan att på köpet få en platsbeläggning av typen “non-stick”. Vet inte vad det beror på. Antagligen beror det på att det är dessa vi konsumenter efterfrågar. Kanske såsom en följ av att vi är stressade? Kanske har vi inte tid att smöra formen innan vi lägger i kaksmeten eller brödet? Eller… kan det vara så att plastbelagda bakformar helt enkelt är den produkt som ger bäst vinstmarginal och som därför produceras mest och är bäst exponerad i butikerna?

Det finns även anodiserade aluminiumformar att köpa om man letar. Det är aluminium med en beläggning som görs med hjälp av starka kemikalier och som också kräver mycket ström. Har inte kunskap nog att uttala mig om dessa ämnen går över i kakan/brödet men produktionsmetoden i sig känns inte så miljövänlig. Läs här hur det går till.

Bakformar i silikon har även dessa blivit populära. Vad händer med dessa vid upphettning till 225 grader? Jag har ingen aning. Det är fortfarande plast.

Men är plast verkligen så farligt? Vad är plast egentligen? Låt oss se på lite fakta:

*************

Korta fakta om plast:

  • 395px-KolvätenOrdet plast härstammar från grekiskans πλαστικός (plastikos) som betyder lämplig för gjutning alternativt från πλαστός (plastos) som betyder gjuten.
  • Wikipedia uppger att plast har blivit “en oumbärlig del av dagens samhälle”.
  • Plast är ett relativt sett ungt material som fick sitt genombrott i mitten av 1900-talet. Trä, glas och metall är betydligt äldre.
  • År 2009 var tillverkningen av plast 230 miljoner ton
  • Ingredienser i plast: Råolja= Petroleum och Naturgaskondensat. Ca fyra procent av världsproduktionen av råolja går till plastframställning. Råolja används även för att producera smörjolja, diesel, flygbränsle, bensin eller gasol.
    (källa Wikipedia)

Plast är med andra ord en oljeprodukt. Det är i en oljeprodukt som vi förvarar och tillreder vår mat i. Studier visar att vi människor har många oönskade kemiska ämnen i blodet idag. Att vi använder och har mycket plast runt omkring oss kan vara en orsak. (Finns naturligtvis också många andra) Att minska på plasten hemma kan vara ett sätt att åtminstone slippa en del av de ämnena. Det handlar inte bara om att maten vi tillagar eller förvarar i plast blir kontaminerad, det handlar också om att plastformarna vid uppvärmning avger giftiga ämnen som vi sedan andas in.

Kanske var det inte det mest upplyftande ämnet en juldag. Men detta är viktigt!!

Det handlar nog inte så mycket om att vi blir akut förgiftade av ämnena – det handlar nog mer om överlevnaden för mänskligheten på sikt. En nog så viktig fråga…

Hädanefter kommer jag att försöka välja bort plasten. När det finns glas eller metall som alternativ kommer jag att istället att välja dessa. Det är värt ett försök!!

PS. Läste att plastvaror kan importeras tullfritt inom EU. Av någon anledning väljer EU att stödja plastindustrin: Läs mer på länken – klicka här.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*