198. Om jag vore ett träd…

Har ni tänkt på vad träd kan se olika ut? När vi tänker på ett träd får vi ofta upp den traditionella bilden av ett träd. En kraftig stam som går rakt upp i luften krönt av en vacker rund krona av smågrenar och löv på toppen. När vi var små lärde vi oss att rita träd på detta sätt. Det var så ett träd skulle se ut.

om-jag-vore-ett-trad

Men hur ser ett träd egentligen ut i verkligheten? Ja, i verkligheten finns det en stor variation mellan olika träd. Det ena trädet är inte det andra likt.

Idag såg jag ett träd som växte helt annorlunda än sina trädsläktingar. Trädet hade flera parallella kraftiga stammar som gick rakt upp i luften. Någon gren hade blivit avsågad och trädet hade blivit lite knotigt och knöligt på stammen. Lite tilltufsat med åren men ändå hade det hittat nya vägar att växa vidare.

Detta träd såg inte ut som de andra träden och det motsvarade inte heller bilden av hur ett träd ska se ut. Men ändå stod det där – stolt och stadigt!!. Visserligen lite skevt och annorlunda – men ändå stolt och stabilt på sitt eget unika sätt.

När jag såg trädet kände jag igen mig. Jag är inget vackert träd som växer rakt och har en vacker krona med fina blad. Jag nog mer lik det knotiga, spretiga och lite egendomligt växande trädet.

Kunde inte låta bli att ta en bild på trädet. Såhär ser det ut:

om-jag-vore-ett-trad

 

När jag gick vidare tittade jag närmare på alla träd jag passerade. När man tittar närmare ser man att inget träd är det andra likt. Alla är helt unika.

Det är ok att vara olika och annorlunda om man är träd. Olikheterna gör sammantaget skogen till det den är.

På samma sätt utgör alla vi små unika människor den mänsklighet som idag bor här på jorden. Så…. visst är det häftigt att vi alla är olika!! Tänk så tråkig skogen hade varit om alla träd hade sett identiskt likadana ut… och tänk så tråkig mänskligheten hade varit om vi alla hade sett likadana ut och om vi alla hade levt exakt likadant…

Så… om du vore ett träd – hur skulle du se ut…?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*