188. En hemgjord effektiv deodorant…

När jag först fick höra talas om att det är möjligt att göra en hemgjord effektiv deodorant tyckte jag att det lät rätt egendomligt. Ska man göra sin egen deodorant? Varför då?

Längre ner hittar du ett bra recept på hemgjord deodorant – men först vill jag berätta lite mer om bakgrunden till varför jag börjat använda min egen deodorant.

Vad använder vi för deodoranter idag?

rdeDeodorant är något vi traditionellt köper och snabbt och enkelt rollar på. Kan bara tala för mig själv – men för mig var det något jag inte reflekterade särskilt mycket kring i min vardag. En deodorant var något som alltid skulle finnas tillgängligt att använda på morgonen men ärligt talat visste jag egentligen ingenting om min deodorant – hade inte funderat alls över den…

Vid närmare eftertanke har jag har insett att det finns två huvudtyper av deodorant.

1) Traditionell deodorant
En deodorant som i huvudsak eliminerar icke önskvärd doft och ofta ersätter den med en annan fräschare.

2) Anti-perspirant
En deodorant som täpper till flödet och ser till att man svettas mindre eller inte alls. Även denna typ av deodorant tillför ofta någon form av parfym eller väldoft.

Själv köpte jag tidigare deodorant på rutin utan att veta vad jag egentligen köpte. Bara den funkade och jag upplevde att jag luktade fräscht under dagen så var jag nöjd. När jag tittade närmare på den deodorant jag hade hemma insåg jag att jag faktiskt hade en anti-perspirant.

Att använda en produkt som stoppar svetten och gör mig väldoftande kan vid första tanken tyckas vara bra och praktiskt, men…. kroppens eget system bygger faktiskt på att avfallsprodukter transporteras ut från kroppen via bl.a. urin och svett. Att stoppa utflödet av svett innebär att vi behåller en hel del avfallsprodukter i våra kroppar som annars naturligt skulle ha lämnat kroppen när vi svettats.

Med en anti-perspirant rubbar vi med andra ord kroppens eget “reningsverk”. Det hade jag inte ingen aning om när jag rollade på deodoranten varje morgon….

Varför göra egen deodorant?

För mig finns det tre huvudorsaker till varför man ska göra sin egen deodorant:

hud1) Att veta vilka produkter man använder på sin egen hud
Deodorant använder vi framförallt på det känsliga området under armarna. Armhålorna befinner sig nära våra lymf- och körtelsystem. Det sägs att alla krämer eller produkter som vi använder direkt på huden faktiskt absorberas och tränger in i vår kropp. Vår hud är inget plastlager som stöter ifrån ämnen som vi applicerar på den. Vår hud är en levande yta som andas och som påverkas av både luft och ämnen som den kommer i beröring med. Det är därför vi exempelvis uppmanas att använda skyddshandskar/-kläder när vi hanterar giftiga produkter.

När jag läste innehållsförteckningen på min deodorant förstod jag faktiskt inte vad som egentligen fanns i. Vad var det egenligen jag rollade på under armarna varje morgon? Jo, det var faktiskt en mängd olika kemikalier….

2) Att låta kroppens eget system fungera fullt ut
Att svettas är en del av vår kropps funktion. Det ska vara möjligt för kroppen att svettas – “att andas”. Det behöver inte betyda att vi är ofräscha, det finns naturliga produkter som håller dig lika fräsch hela dagen. Skillanden är att en hemgjord deodorant gör det möjligt för din kropp att fungera såsom den från början är tänkt. Systemet blockeras inte – utan får fungera som det ska!

jasmin3) Bra för oss människor och bra för miljön
En hemgjord deodorant görs av ingredienser som du själv kan äta. Det innebär positiva effekter utifrån punkt 1 ovan. Med hänsyn till att produkterna vi använder på vår hud/kropp går in i vår kropp och vårt system så är det faktiskt mest lämpligt för oss att använda produkter på vår hud som vi faktiskt skulle kunna tänka oss att äta!!

Använder vi denna typ av ätbara ingredienser i vår deodorant slipper vi kemikalier som annars går in i vår kropp när vi använder traditionella deodoranter. Vi använder då dessutom en ren produkt som inte skapar problem i reningsverk eller i ekologiska system i vår miljö.

Recept på hemgjord effektiv deodorant

Hur gör man? Är det svårt? Funkar det verkligen?

Fick ett utmärkt recept av en Facebookvän och sedan den dagen jag provade att göra egen deodorant har jag ingen tanke på att använda något annat. Det är snabbt och enkelt att göra egen deodorant. Det tar kanske max 5 minuter.

Och… ja,… deodoranten funkar verkligen!!! Den funkar även på människor som svettas relativt mycket.

Ingredienser:

2 msk bikarbonat.
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl).
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.

Gör såhär:

1. Blanda alla ingredienserna.
2. Deodoranten är färdig att användas!!

Förvaring:

Jag förvarar den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus.

Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!

hemgjord deodorant

PS. Ett stort tack till Lisbeth som delade med sig av receptet till mig från början…

————-

Gå till sida om miljövänlig hårtvätt: Klicka här64 Replies to “188. En hemgjord effektiv deodorant…”

 1. Hur doftar den? Funkar den på män och fötter också? Undrar en som ofta blir tangovåt….

 2. Om du inte tillsätter några droppar eterisk olja så doftar deodoranten lite svagt av kokos. Du kan välja att droppa i en eterisk olja som du gillar (se recept ovan). Patchouli är lite maskulin i doften till exempel.

  Nu är jag inte man men jag är övertygad om att den funkar på män också. Däremot stoppar den inte svettflödet, du kommer fortfarande att bli tangovåt men utan att lukta svett. Har själv provat den under svåra förhållande, när det varit riktigt varmt och svettigt och när jag samtiigt tvingats hålla igång fysiskt mycket.

  Resultatet med den hemgjorda deon: Ja, jag har svettats rejält men förblir fräsch. Under en hel dag…

  Fötter? Ja, varför inte? Värt att prova…

 3. Nej, det funkar inte med olivolja. Det måste vara kokosolja. Kokosolja har en helt annan konsistens än olivolja, den är mer fast. Olivolja är dessutom mer kladdig och oljig – det skulle inte bli bra. Tyvärr, det funkar inte att byta ut denna.

  Köp kokosolja i matbutiken (i burk märke t.ex. Kung Markatta) – finns i min ICA-affär. Annars finns det i Hälsokost-affärer.

 4. Nu har jag joxat ihop min egen deo. Letade i kökslådorna och hittade det som jag tror är de viktigaste ingridienserna (felstavat) bikarbonat och potatismjöl även om de har legat i lådorna i många år. Men jag är ju också gammal och har inget bäst före datum.
  Jag hade ingen kokosolja och tog därför olivolja som ju används i många skönhetsmedel. Den är ju till för att få en kräm av önskvärd konsistens. Det blev lite för torrt och därför fortsatte jag med en väldoftande lotion och ett rakvatten som jag aldrig använder som heter Samba trots att jag dansar tango. Efter bearbetning till önskad konsistens fyllde jag en nästan tom krämburk och det blev nästan fullt, ca 45 ml. Det ska bli spännande att se om det funkar och hur länge det räcker och om huden gillar joxet som nu heter DEO HM (homemade)…

 5. Låter som en spännande variant Lasse!! Kul att du provar nytt!! 🙂

  Var bara försiktig med kläderna när du använder olivolja. Det kan kanske bli fett-fläckar…??

  Berätta gärna om din deo fungerar. Om inte – köp en burk kokosolja så funkar det!!

 6. Jag funderar på det här med bikarbonat. Är inte det frätande?
  Själv använder bikarbonat när det är stopp i handfatet.

  • Nej, det är inte frätande. Har använt denna deodorant i mer än ett halvår nu och den är behaglig att ha under armarna.

   Är nog inte rätt person att förklara kemisk sammansättning. Det finns mycket att läsa om bikarbonat om du googlar på det.

   Vid en snabb googling hittade jag denna sida som ger tips på vad det kan användas till. Att rensa avlopp är ett av tipsen. 🙂
   http://www.kostdemokrati.se/margareta/2013/09/02/vad-ar-bikarbonat-nahco3/

  • att man kan använda bikarbonat (alkaliskt) och vinäger ( surt) även till städning är ju för att man utgår från ph-skalan beroende på vad man vill ha för resultat. det är inte frätande, det är svagt alkaliskt precis som tvål och salt. alla ämnen kan vara uttorkande om de är i för hög dos, men svett i sig är en kemisk blandning av alkaliskt, syrabaserat, fett och bakterier om de får gro är det som luktar..vilka ju också är naturliga :). det gäller väl bara att ha lite koll på ph-skalan om man vill modulera med kemi för kroppen eller annan jordnära kemi. http://www.shenet.se/referens/ph.html

 7. Kokosoljan är inte fet, så jag har inte haft problem med att jag fått några feta fläckar. Dock har jag någon gång tagit för stor mängd vilket resulterat i att det blivit lite vitt under armarna på en färgad tröja. Kanske är det av bikarbonaten? Det har alltid gått bort i tvätt.

  Men… det är svårt att garantera. Har du kläder av känsligt material kan det innebära att du riskerar fläckar. Fast, å andra sidan, använder du en vanlig deodorant eller antiperspirant kan du kanske också riskera att få fläckar på känsligt material?

  Bästa tipset är nog att prova sig fram!

 8. Hejsan! KUL MED ALTERNATIV! Jag undrar på vilket sätt den här deon fungerar. Den täpper inte till porer och man svettas som vanligt? Är det då bara för doftens skull som den används?

  • Exakt hur deon fungerar vet jag inte. Vet bara att den funkar!! Jag tror dock att kokosolja+bikarbonat är de verksamma ingredienserna. Stärkelsen är nog framförallt med för att få till en bra konsistens.

   Den täpper inte till – den eliminerar lukt. Kroppen får fungera normalt. 🙂

 9. Att dagens anti-perspirant inte är bra för kroppen vet jag tyvärr. Användandet av aluminium nitrat har gjort att jag fått kraftiga utslag och sår. Nu är jag hyperallergisk mot detta ämne som finns i många skönhetsprodukter. Det finns ett enda deodorant att köpa utan aluminium nitrat utan att beställa från nätet. Jag ska testa detta.

 10. Bikarbonat i rätt mängd är tom bra för kroppen, finns de som slutat att ta omeprazol (mot magen) när de börjat med lite bikarbonat istället (rätt mängd & rätt tidpunkt), bikarbonat kan basa kroppen och mkt mkt mer, googla får ni upp allt som är bra med bikarbonat :))

 11. Undrar om detta kan va nåt för mig, får bölder i ljumskar och armhålor så jag undrar om jag verkligen kan ha en egen deo med fett i, bölderna tenderar ju att bli värre då….. Vet du nåt om det?

  • Vi är ju alla unika. Det är svårt att svara på vad som funkar eller inte funkar för någon annan. Det enda rådet jag kan ge är att man får prova sig fram för att se om det funkar. Är du känslig så prova väldigt försiktigt.

  • Hej Veronica!
   Angående bölderna du skriver om: prova Welendas Calendula Nappy Change Cream! Fick tipset av en vän som även använder den som deodorant! Jag har också provat den som deo och till min förvåning funkar det! Men om jag ska ha en “dag på språng” så tar jag även lite av min hemgjorda deo med kokosolja och bikarbonat! Men då klarar jag mig hela långa dagen utan att börja lukta svett! 😀

 12. Faktum att det går bra att skippa alla olja och bara ta Bikarbonaten. Jag har använt olja tidigare men kom på att lite torr bikarbonat på fuktig hud funkar lika bra.

  • Tack för tips Mari!! Ja, det finns säkert flera sätt. Jag hörde exempelvis någon som tar lite kokosolja och smörjer in under armarna och som sedan duttar på bikarbonat. Själv tycker jag att pulver lätt flyger runt. Jag gillar att det känns som en deodorant, för mig är det mer praktiskt. Men det är ju en smaksak. Bara det funkar för en själv så är det bra. 🙂

  • Hej, jag amvänder också bara bikarbonat under armarna. Bikarbonat är bakteriedödande, därför funkar det mot svett. Vi har bikarbonat naturligt i kroppen redan, en liten mängd. Så det är absolut inte farligt. Men ska man dricka det, så är det bästa att köpa rent bikarbonat i hälsokostaffärer.

 13. Sanning med modifikation, man hindrar inte alls svetten att komma ut genom att täppa flödet i armhålan, denna svett tar sig ut ändå på annat ställe.. 🙂

  • Så är det säkert – kroppen är ju smart konstruerad. Men det är väl som ett avloppssystem: Om det är tilltäppt i en avloppsbrunn så rinner det ut genom någon annan avloppsbrunn istället.

   Följdfrågorna blir då:
   – Vill vi svettas någon annanstans istället?
   – Är det bra eller lämpligt att sätta igen någon av avloppsbrunnarna?

   Jag tror på att låta systemet fungera och se till att det är möjligt att släppa ut svett på de ställen kroppen naturligt tänkt sig. Men detta är min uppfattning. Alla gör vi som vi vill. Vi har ett fritt val…

 14. Den hemmagjorda är alltså en en deodorant. Har inte läst alla kommentarer men vad jag vet är att så länge huden är ren så luktar det ingenting alls när man svettas. Och eftersom den hemmagjorda inte täpper till några svettkörtlar så kan jag inte förstå meningen med den överhuvudtaget.

  Själv slutade jag med deodorant och anti-perspirant för flera år sedan. Duschar jag på morgonen så luktar jag inte illa från under armarna på hela dagen som busschaufför. Svettas lite grann gör jag men inte så det stör.

  • En ren hud luktar inte illa, helt rätt men ha i åtanke att hur mycket/vad svetten luktar beror till stor grad på vad man äter och dricker också.
   Ett fenomen till är att man är lite lika känslig för sin egen doft som för andras dvs. andra kan mycket väl känna ens svettlukt innan man själv gör det..

 15. Pingback: Hemgjord deodorant -

 16. Kokosolja är i allra högsta grad fett – så rent fett man kan få tag i – men lämnar vad jag kan märka inga fläckar ändå.
  Att ta bikarbonat (som är basiskt) direkt på huden brukar gå bra men KAN irritera, bättre att låta bli. Man kan tvätta håret med det men hårbotten ska vara sur för att må bra, så efter hårtvätten bör man skölja med en blandning av vinäger och vatten (jag brukar ta precis så mycket vinäger att doften känns tydligt i en rejäl skål med vatten). Håret blir f ö fantastiskt av denna behandling.
  Doftoljor finns lite varstans numera. På apotek (ibland bara pepparmint visserligen men i alla fall), hälsokostbutiker, presentbutiker, new age-betonade butiker.

  Några dofter som fungerar riktigt bra även för män: Mint, kanel, apelsin, mysk, myrra, kardemumma, koriander, citron, timjan.

 17. Det är antibakteriella egenskaper i kokosoljan, har själv testat ett tag med bara kokosolja som deo och bara det har funkat jättebra. Är man extra känslig så rekommenderar jag vigin oljan som har bättre proteinkedja i sig. Ska bli kul att prova det känns mer som en produkt än vad jag provat tidigare:)

 18. .. är att koka upp ca 4 dl vatten och lösa upp en 40g påse alun (finns i kryddhyllan, Santa Maria). För de som inte vet vad alun är så lägger man in saltgurka i det så det är inte farligt. Man kan hälla blandningen i en blomspruta som man sedan tillsätter lite parfym eller rosenvatten eller annan god doft i. Bara att spraya (känns som vatten) både på kropp och i skor. Hindrar stinkbacillerna att föröka sig. Man blir möjligen lite torr i huden om man skall nämna någon nackdel.

  • Bra med flera tips!! 🙂 VI är alla olika och det som passar en kanske inte passar någon annan…

   Vill bara förtydliga att receptet ovan INTE ger en kladdig känsla. Deon känns mjuk och fin – inte kladdig. Det är därför jag gillar den – och det var därför jag delade med mig av tipset om denna i min blogg. 🙂

 19. Varför inte testa Thai deosten? Tillverkad av mineraler (potassium alun). Ingen aluminium eller andra farliga tillsatser. Kanonbra!

 20. Pingback: Hemgjord effektiv deodorant - recept » Marianns LCHF

 21. Pingback: Bikarbonat | Haargaard

 22. Hej. Har sedan en tid sålt produkter åt ett företag som inriktat sig på kemikaliefria rengöringsmedel och dom har bland sitt sortiment en deo som är gjord av alunsten. Förr använde gubbarna det efter dom rakat sig. Det stillar blodflödet och har en bakteriedödande effekt. Finns i sprayform till fötterna. Deon fungerar riktigt bra, man spolar varmt vatten på alunstenen och tar sedan i armhålan. Ska pröva din hemmagjorda också.

 23. Pingback: Hemgjord deo | JAG BLOMMAR Konsthantverk

 24. Hej, Nu har jag gjort min första “dos”!! Spännande att testa den i morgon bitti 🙂
  Det jag funderar över är den eteriska oljan jag köpte på hälsokost idag, där står bla “hälsoskadlig, kan ge allergi vid hudkontakt, irriterar huden och ögonen”.
  Är det någon som fått “problem” att använda den? Eller har jag köpt fel eterisk olja?
  Vänligen
  Annika

  • Hej Annika,
   Jag har också varningstext på mina oljor så du har säkert köpt rätt olja. 🙂 Det står lite olika text beroende på vilket fabrikat det är. Har exempelvis använt lavendelolja som jag tycker är ganska milt i doften. På denna finns varningstext om allergisk reaktion. Har aldrig haft några problem. Det handlar ju om 5 droppar i hela deodoranten.

   Hade du droppat oljorna direkt på huden vid upprepade tillfällen tror jag att det kan vara befogat med en varning. I denna deo är oljan en oerhört liten del i förhållande till övriga ingredienser – så oljan blir kraftigt utspädd.

   Har du normal hud är det ingen fara. Har du extremt känslig hud får du prova på liten yta – t.ex. på armen för att se om du reagerar. Vid känslig hy bör du alltid vara försiktig med vad du tar på din hy. För de allra flesta funkar denna deo utmärkt!!

   Visst kan man utesluta den eteriska oljan om man är orolig. Med normal hy har du inget att oroa dig för om du följer receptet.

   Lycka till!! Hoppas du trivs med deon. 🙂

   • Tack snälla för snabbt svar! Tog nog kanske i några droppar för många med 😛 Men jag funderar på att göra en utan oxå för att testa mig fram lite, känslig är jag inte 😉 Blir super det här!

 25. Hej! Vilken bra sida! Jag har nu gjort ditt deo-recept, använde oljan ‘Line dried cotton’ från Bodyshop och det luktar superfräscht. Dock är min deo ganska grynig och ligger utanpå huden och ‘smular’ även timmar efter appliceringen. Har jag gjort något fel tror du, eller är det så den skall vara? Mvh E

  • Hej E,
   Det låter som att du fått lite för mycket torra ingredienser. Jag hade nog provat med att ta i lite mer kokosolja. Ta i lite i taget så att det inte blir för löst. Deon ska vara krämig – inte torr. Lycka till!!

 26. Hej!

  Hittade till ditt doerecept via en facebookdelning för ganska precis en månad sen, blandade en halv sats då (mer bikarbonat hade jag inte hemma) och den är fortfarande lite kvar av. Så den är dryg!

  Och jag är glatt förvånad över hur väl den fungerar för att reducera lukt! Ingen svettlukt alls, bara lite svag kokosdoft även när man tar av sig kläderna på kvällen – inga märken på kläderna, (ibland lite smått mjöligt vitt på insidan, men som går bort i tvätten).

  Däremot är den ju inte riktigt nån antiperspirant… Vilket jag kan tycka är lite jobbigt. En stor anledning till att använda deo är för min del att slippa de våta fläckarna under armarna, särskilt vid påfrestande kundbesök eller läskiga föredrag…! Dock vet jag inte om jag vant mig vid känslan, eller om det är kroppen som ändrat sig – efter en månads användande tycker jag faktiskt inte att jag svettas lika mycket längre…!

  Har dock funderat en del över de eteriska oljorna. Har som sagt kört utan tillsats nu, men funderat på att tillsätta nån doft. Fler oljor kan dock va “starka” och orsaka känslighetsreaktioner om de används direkt på huden. Och vissa, bland annat citrusoljor som jag tänkte använda, är “fotosensibiliserande” och kan alltså ge reaktioner i sol/UV-ljus och ska inte användas vid solande/solarium. Jag blev lite skraj att blanda i sånt nu till sommaren när man kanske går i linnen i solen. Nån som provat och kan rekommendera/avråda från vissa oljor?!

  Och så slutligen ett tips för de som säkert vill minska både fukt och lukt, men ändå slippa värstingvarianterna. Innan jag provade detta har jag sen länge bytt ut hela min skönhets/hudvårds/kroppsvårdsarsenal (som dock inte är så stor som det låter) till ekocertifierade produkter. Och efter att ha provat mig igenom ett helt gäng eko-deodoranter som faktiskt var helt kassa (mycket sämre än denna kokosdeon!) så hittade jag denna eco-cert-certifierade som faktiskt är effektiv och bra: http://www.jordklok.se/kroppsvard/deodorant/herbal-deodorant-50-ml-madara

  • Hej Helene!
   Tack för återkoppling kring receptet. Du har helt rätt i att deon inte är en antiperspirant. Man svettas således när man har den på. Men… den är naturlig. Inga giftiga ämnen är tillsatta.

   Den deo du föreslår innehåller kemiska tillsatsen “Potassium alum” som är en aluminiumsulfat om jag fattat det rätt. Läs mer på: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_alum

   Är inte kemist och begränsat kunnig inom kemins värld, men tänker såhär: Vill man helt undvika kemiska ämnen/aluminium så ska man nog inte använda den deo du länkade till. Men å andra sidan är den säkert bättre än många andra antiperspiranter. Allt är en fråga om vad man jämför med… 🙂

 27. Alun finns i bakpulver, så nog blir det lite antiperspirant av recept med bakpulver med (enligt artikeln i länken ovan).

 28. Vill bara varna för alun, inte i deodorant men för att ha det så några barn kommer åt det, det är frätande om man får det i munnen. Liknar socker så det kan fresta små barn. Har en bekant vars son fick åka ambulans till sjukhus efter att ha smakat på det. I t,ex, lekdeg där man ofta använder det blir det inte i sådan koncentration att det är farligt, där är saltet betydligt farligare vid för stor konsumtion.

 29. Hej! Tack för receptet. Undrar en sak bara, när jag gjorde deon så var den krämig men efter ca 1 timme blev den lös. Undrar varför. Jag hade 5 droppar lavendel i.

  • Hej Lejla,
   Bra fråga!! Jag uppfattar att deodoranten är lättare att hantera då det inte är alltför varmt. Vill minnas att kokosoljan blir flytande vid 24 grader. Så… när det blir sommar och varmt inomhus blir deodoranten mer flytande. Kan man förvara den i ett svalare utrymme, t.ex. vid 22 grader så brukar den vara “normal” dvs hålla samman men vara mjuk och smidig i konsistensen. Har man deon i ett rum där temperaturen stiger över 24 grader så får man räkna med att deodoranten blir “rinnande”. Då blir den mindre enkel att hantera. Men… lyckas man bara få den på plats under armarna så funkar den ändå. 🙂

 30. Det går att använda vanligt vanilinpulver istället för doftande olja om man inte vill tillsätta parfym man inte vet härkomsten riktigt.

 31. Har använt denna deo i ca en månad nu och den funkar hur bra som helst! Supernöjd, tack för tipset!

 32. Pingback: Göra giftfri deodorant | Pysselliv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*