176. Logik eller känsla när man beslutar…?

Har skrivit om beslut tidigare, men eftersom det finns många perspektiv på beslutsfattande så jag gör det ännu en gång!! När man står inför ett beslut är det oftast enklast att börja med att göra en plus- och minuslista.

 lista

En plus- och minuslista är en gammal beprövad metod som ger en logisk bild. Man lyfter fram för- och nackdelar och får då chans att svart-på-vitt få bild av de olika alternativen. Det är viktigt att få listan på pränt. Det är bara att sätta sig ner och skriva.

Men… ibland räcker det logiska tillvägagångssättet inte till. Ett sätt som mer utgår ifrån vad man känner är att sätta sig ner och föreställa sig det ena alternativet, ja, att till och med förflytta sig i tanken till att det alternativet skulle bli verklighet. Därefter föreställer man sig på samma sätt det andra alternativet i tanken. Efteråt funderar man på vilket av alternativen som kändes bäst.

Även om det finns många logiska fördelar med ett alternativ kan det nämligen kännas fel därför är det viktigt att beakta både logik och känsla.

beslutOm man har tur sammanfaller analysen av plus- och minuslistan och tanke/känsla-testet. Men.. i vissa fall kan man uppleva en krock mellan logik och känsla. Hjärtat säger en sak och logiken en annan. Hur gör man då?

Ska man gå på logiken – eller följa hjärtat? Ska man var förnuftig och logisk – eller ska man göra det som känns bäst?

Inte helt enkelt det där….

Hörde en gång en klok kvinna som sa att det fanns en viktig fråga att ställa sig när man stod i en situation där man skulle välja mellan olika alternativ. Frågan man skulle ställa sig var:

“Kommer detta alteranativ att bidra till mer glädje i mitt liv?”

Samma fråga skulle man ställa kring varje alterantiv. Jag tycker att denna fråga ger ett viktigt perspektiv på saken när man ska besluta…

Fast… i slutändan handlar det ytterst om vilken risk man är beredd att ta. Det logiska alternativet innebär ofta mindre risktagande och ger därmed större trygghet. Ett logiskt beslut kan också människor i omgivningen enklare förstå och acceptera. Så en fråga man bör ställa sig är: Vågar man gå en ologisk väg och utsätta sig för större risk? Det kan innebära att man går mot strömmen och gör annorlunda än det som förväntas. Är man beredd att gå en sådan väg?? Eller väljer man det logiskt trygga, det som lättare kan förklaras och som är mer förväntat??

**************************

Hur gör du när logiken och känslan inte sammanfaller?? Vilket alternativ brukar du då välja då? Segrar logiken eller känslan?? Kommentera gärna…

**************************

PS. Läs gärna tidigare inlägg angående risker när man ska fatta ett beslut: http://levalivet.nu/2012/06/09/21-fallgropar-nar-jag-ska-besluta/

3 Replies to “176. Logik eller känsla när man beslutar…?”

  1. En lagom mix av logik, risk och känsla är väl bra. Blir det fel får man väl ta nya beslut…

    • Javisst, att kombinera logik och känsla är det som alltid rekommenderas – av alla. Fast min uppfattning är att det inte är så svårt i de lägen de går att kombinera. De fall som jag upplever som svårast är där logik och känsla går åt helt olika håll… dvs där de står långt ifrån varandra. Då går det inte att kombinera – utan man tvingas mer eller mindre att välja…

      Ja, att ta ett nytt beslut är alltid möjligt. Bra tillägg där Lasse!! 🙂

  2. Jag sitter här och funderar över hur jag har gjort i dessa situationer när logiken och känslan krockat, kommer inte ihåg riktigt, men i mitt fall har troligen logiken segrat flest gånger. Men jag känner nu att det egentligen borde varit tvärtom, då kanske själen varit lugnare. Frågan är om man vågar gå på känslan i fortsättningen, jag hoppas det …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*