64. Att acceptera det som är…

Livet går upp och ner. Ibland lyser solen, ibland regnar det och blåser kallt.

Är alla andra är lyckligare??
Det är lätt att tro att “alla andra” är lyckligare än man själv är. Att de har det bättre, att de har mer pengar, att de inte har problem och, ja, att de har ett bättre liv än man själv. Det kan se så ut på ytan – och man kan lätt tro att det är så… men… det du ser är bara en yta, du ser inte vad som finns bakom denna yta. Du ser inte deras oro, deras problem, deras längtan, deras frustration, deras tankar, den livsresa som de gör osv. Så… hur kan man veta hur andra egentligen har det…? Jag tror faktiskt att det är omöjligt. Det vi ser av andra är bara toppen på ett isberg. Det allra mesta är dolt…

Såhär lyckliga är alla andra… tror vi…

Ska livet vara en kamp?
På den tiden jag var gift uppfattade jag att livet var hårt och jag kämpade för att klara av livet, att få ihop allt med barn, jobb, hus, hem mm. Livet var en ständig kamp att hinna med allt… och att orka med allt… Det kändes som att “alla andra” fixade  att kombinera allt detta jättebra… Kändes som att det bara var jag som inte fick ihop detta livspussel… Allt kändes som en kamp…

Nu i efterhand förstår jag att jag kämpade mot livet själv. Kunde inte njuta av livet utan fixade och gjorde hela tiden. Hann inte leva, hann inte vara i nuet, hann inte njuta av livet…

Idag vet jag att jag kunde gjort  – och att jag kunde valt annorlunda. Jag kan inte backa bandet – men framöver kan jag sluta kämpa mot saker. Jag vill istället leva i acceptans.

Acceptans
Vad är då acceptans? Ja, för mig är det att acceptera att saker faktiskt blir som de blir. För…om vi ska vara ärliga så är det så att ibland blir livet inte alls som vi tänkt oss. Hur mycket vi än planerar och förbereder och strukturerar så… ibland händer saker som vi tycker är alldeles fel eller orättvisa. Att då våga stå kvar och säga: “Okey, nu är det som det är” utan att kämpa emot – det är acceptans.

Att välja acceptans
Man kan VÄLJA acceptans. Jo, det är faktiskt så. Nu pratar jag inte om akuta krissituationer då det naturligtvis är en annan sak. Men i vårt dagliga liv är det faktiskt fullt möjligt att välja acceptans.

För mig är detta något jag försöker jobba med hela tiden. Att träna acceptans innebär för mig:

1. Att iaktta mina egna reaktioner på saker och ting som sker i vardagen
2. Att bli särskilt uppmärksam på när jag känner frustration, irritation, missnöje eller blir arg
3. När dessa känslor/reaktioner kommer fram så tänker jag:
–  Hmm… nu dök en negativ känsla upp igen. Vad var det jag reagerade på?
–  Hur viktigt var egentligen detta som jag reagerade på?
–  Okey, det blev inte som jag tänkt mig, vad gör jag nu?
–  Shit, shit, shit det här var ju inte bra – men ibland blir det bara helt fel. Saker blir inte som vi tänkt oss. Men… vad kan jag lära mig av detta?
–  ibland frågar jag mig också: Vill jag låta dessa negativa känslor och tankar hänga kvar och förpesta mitt sinne och min tillvaro under en längre tid? Svaret blir naturligtvis Nej.

Alternativ 1 till acceptans
Om vi inte väljer acceptans kan vi välja frustration, irritation, missnöje och negativitet. Vi väljer då att kämpa mot det som händer genom att bli frustrerade och arga – och låta dessa negativa tankar och känslor hänga kvar i vårt sinne. Vad leder detta till? Ja, då tappar vi energi och livsglädje. Livet blir en kamp.

Jag tror inte att det är meningen att livet ska vara en kamp. Livet skall vara glädje…

Alternativ 2 till acceptans
Det andra alternativet om man inte väljer Acceptans är att välja Action! Om du inte gillar läget kan du förstås agera, göra något för att ta dig ur den aktuella situationen.

Du kan byta jobb, man, fru, hus – eller du kan välja att åka buss om du blir stressad av att köra bil eller vad det nu kan handla om i vardagen.

Att agera sig ur en situation kan vara en bra och konstruktiv lösning om du gör det medvetet, men jag vill ändå höja ett varningens finger. Att desperat agera (i panik) för att få kontroll på situationen kan leda till samma frustration, irritation och negativa utveckling som i alternativ 1. Har själv provat detta – och det funkar inte.

Sinnesrobönen
Sen är det faktiskt så att alla situationer kan man inte agera sig ut ur. Det finns svåra situationer som vi inte styr över.

Det finns en fantastisk bön som summerar det jag skrivit om idag. Oavsett om du tror på en högre makt eller inte innehåller den klokskap. Här kommer Sinnesrobönen:

Ha en bra dag! Passa på att träna på acceptans emellanåt!! 🙂

PS: Tack Marie Ek Lipanovska för idén till dagens blogg. Hörde dig tala om acceptans i morse. DS.

3 Replies to “64. Att acceptera det som är…”

  1. Det finns ytterligare ett steg utöver acceptans när man är i en svår situation som tar mycket kraft; Att gilla läget! Det underlättar och skapar lösningar som hjälper till att krara av att leva livet.

    • Precis Lasse. Acceptans handlar precis om det. Att gilla läget. Att acceptera det som sker, även om det inte är lätt att förstå eller hantera…

  2. Det finns grader av acceptans. Man kan acceptera en livssituation och leva med den utan att man gillar den. Men det tar hårt på krafterna. Då finns två vägar, antingen hoppa av tåget eller sitta kvar och verkligen gilla den. Men man får jobba för komma dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*