136. 15 augusti…

Det är bara att erkänna. Ibland är livet alldeles fantastiskt. Värmen, precis lagom strax över 30 grader, tillsammans med en riktigt varm vind, kanske härstammandes från Afrika…? Jag känner hur den varma vinden smeker min kropp när jag går. Kroppen gillar värmen, den mår bra av att vistas i ljumma temperaturer.  Jag njuter verkligen av denna dag…

Men… att bo här har annars blivit en vardag för mig. Jag lever faktiskt mitt liv här just nu. Jag är inte på semester och jag ligger inte på stranden hela dagen och dricker paraplydrinkar hela nätterna, utan jag funderar på livet, jobbar med mina hemsidor, skriver på en bok och pluggar spanska. Så livet här blir vardag även här…. Jag handlar, städar och pratar med människor jag träffar som jag känner.. Ja, ett normalt liv…

Idag är det en stor dag här i Spanien – ja, i alla katolska länder… Man firar Jungfru Maria. Hon hyllas så ordentligt att alla är lediga från jobbet idag. Nja, nästan alla. Restauranger och caféer har fortfarandet öppet. Det gäller ju att dra in så mycket pengar som möjligt nu under högsäsong.

Funderar på varför Jungfru Maria inte hyllas på samma storslagna vis inom protestantismen. Säkert är någon eller några söndagar tillägnade henne i predikotexterna under kyrkoåret, men inte är vi lediga allihop i ett nationellt firande av henne. Här behandlar man henne som ett helgon.

När det blir mörkt skickas hon ut på båt i havet. Upplyst av lyktor. Strax därefter utbryter ett stort fyrverkeri som syns över hela staden och vida omkring.

Det är mycket folk här idag. Det kallas “fiesta” eller “feria” och firandet är stort. Svårt att hitta parkeringsplats och värre lär det bli framåt kvällen…

Idag när jag kom hem vid 14-tiden hade grannen dukat upp ett riktigt långbord utaför och det var en hel del folk. Ett firande dagen till ära. Han går genast fram och säger hej och frågar hur det är. Sen säger han att jag är välkommen att vara med på deras barbacoa. Så snällt! Han är väldigt social min granne. Han har fru och en son som heter Pedro.

Men… jag var varm och svettig och gick in för att ta en dusch och en kort siesta. Efter en dryg timme gick jag ut nyduschad och fräsch. Tänkte då att det kan vara trevligt att vara med på en 15 augusti-fest här i Spanien så jag går fram till långbordet och de ber mig att slå mig ner.

Jag blir bjuden på öl och tackar ja. Tackar nej till mat, är på väg ner till stan för att äta och surfa lite. Sätter mig ner och pratar en stund. Det visar sig att de är ett antal par som firar tillsammans. 3 spädbarn och en toddler som man säger i England. 4-5 par och flera småbarn – och någon tjock mage också – fler på väg…. De pratar om gaser i magen på bebisar och om fiestan ikväll och om Sverige och om kvarteret där vi bor. De är vänliga människor. Jag blir varm i hjärtat.

Går sedan ner till stan. Äter en fantastiskt god sallad: Ensalada de cangrejo (krabbsallad). Me gusta!!

One Reply to “136. 15 augusti…”

  1. Spanjorerna älskar fiestas för då är de lediga och kan fira. Då är det bra att dra till med alla helgon som de har i de katolska länderna. Men de är inte religiösa i allmänhet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*