Dags att göra nya val, skapa nya traditioner och att sluta smälla raketer

sluta-smalla-raketerKanske är det dags att göra nya val, skapa nya traditioner under nyårsafton och att sluta smälla raketer? Ja, detta funderar jag på idag.

I denna blogguppdatering vill dela med mig av mina uppdateringar på Facebook i samband med nyårsafton.

För många är nyår en fest av glädje. Det borde det väl vara för oss alla? För en hel del av oss hundägare är nyårsnatten bara något man ska ta sig igenom. Det blir ofta en mycket obehaglig kväll och natt. Långt ifrån någon feststämning.

När våra fyrbenta vänner, som också är våra familjemedlemmar, mår så oerhört dåligt innebär det att vi hundägare inte får chans att fira in det nya året på ett trevligt sätt. Därför vill jag nu dela med mig av min upplevelse. Jag vill ge ett exempel. För om man inte har en fyrbent vän så vet man kanske inte hur illa det kan vara…

Jag vill poängtera att det finns de hundar som har det mycket värre under nyårsnatten än vad min har. Men jag vill ändå dela med mig av mitt perspektiv. Här är min upplevelse av att “fira” nyår.


Facebook 31 december kl 18:40

fireworks-1758_960_720Min hund är normalt en kolugn och stresstålig varelse – men nyårsafton innebär ändå en mycket otrevlig stressituation för henne. Det är nu mindre än 6 timmar kvar till tolvslaget och jag är glad att hon ännu inte blivit uppstressad (bara reagerat). Raketer smälls av men inte så nära och inte så tätt. Funderar på alla människor som fortfarande köper raketer. Varför? Vi människor har idag kunskap och vi vet ju att raketerna:

1) inte är bra för miljön (de släpper ut giftiga ämnen)
2) inte är bra för hundar, hästar, fåglar eller andra djur (vilda och tama) Många djur dör, blir skadade och upplever en extrem dödsångest/stress.
3) är dyra (varför inte ge pengarna till behövande istället om man nu har pengar över)

När jag var liten visste man inte att det var dåligt för miljön eller att djur blev rädda. Då visste vi inte bättre. Vi hade inte kunskap och vi hade inte vetskap om konsekvenserna. Idag kan ingen ha missat detta. Information och kunskap finns. Det skrivs och talas om det HELA TIDEN. Ändå fortsätter människor att smälla… utan att bry sig. 

Nu vid 18-tiden börjar smällandet dra igång på allvar och jag kör nu på radion så den låter rejält. Dåligt burkigt ljud funkar bäst. Nu väntar ca 6-8 timmar utav obehag, skäck, olust och ren dödsångest hos hunden. Hoppas att ni som smäller inser att det är ni som orsakar detta lidande. För att tala klarspråk: Det är faktiskt ni som plågar djuren denna natt…

Från efterföljande kommentarer:
Ja, kanske var jag brysk där – men det är ju faktiskt så att vi människor idag VET vilket lidande det innebär för djur. Ändå struntar folk i att djuren lider och fortsätter bara skjuta raketer utan att bry sig. Riktigt dåligt! 
Vi hundägare ska väl inte behöva fly från våra hem och boka dyra hotell för att ta oss igenom denna natt…? (Hotellet vid Arlanda lär vara fullbokat redan 1 år i förväg så det finns måååånga hundägare som vill fly undan raket-skjutandet denna natt) Det blir att man sitter hemma hos hunden/hundarna och ser till att de har det så bra som det går…

Från annan hundägare på FB:

Håller med dig! Som hundägare sitter man oftast isolerad hemma med TV eller radio på hög volym. Jag gillar inte nyårsafton! 🙁

 

Facebook 31 december kl 20:10

5-minuters hundpromenad i smällandet. Ut gick jag och en hyfsat glad hund – in kom en skakande hund med svansen mellan benen som såg strykrädd ut. Ändå är inte min hund skotträdd men när det blixtrar och smäller upprepade gånger… ja, då blir man skärrad som hund… Senare än såhär vågar man inte går ut. För nu blir det inte bättre – utan bara värre och värre…

Kommentarer:

Hade det bara varit fyrverkeri runt tolvslaget hade det varit helt ok. Problemet är att det handlar om ganska många timmar. Hunden ligger på helspänn nu och lyssnar nervöst – öronen lite svagt nervöst bakåtstrukna som hon aldrig har annars. Det smäller och blinkar. Inte lätt att förstå vad det handlar om när man är hund… Det är bara att lida sig igenom det för hennes del. 

 

Facebook 1 januari kl 00:20 

Varit inne på toaletten med stängd dörr i 45 min nu. Det mest tysta stället – eller rättare sagt det minst smälliga. Hunden har gömt sig i sin väska och skakar nu som ett asplöv. Hon flåsar. Vi får vara här en stund till. Inte utan att man hellre haft en helt vanlig kväll.

Och… hunden fyller snart 14… så visst tänker man tanken om hon verkligen klarar panik/stressreaktionen i denna höga ålder. Håller hennes hjärta? Det är bara att hoppas och hålla tummarna…

 

Facebook 1 janari kl 01:00

Någon frågade mig häromdagen hur jag skulle fira nyårsafton. Svarade diffust. För som hundägare blir det inte så mycket firande. Åtminstone inte under raket-tiden… Nu är vi ute från toaletten. Gott Nytt År!!

 

Facebook 1 januari kl 09:20

Tacksam över att hunden överlevt natten. Hon är visserligen låg och i ett efter-chock-läge och reagerar på minsta smällande eller ljud även långt bort. Nu får hon vila och återhämta sig. Min största önskan för dagen är att människor låter bli att smälla idag…

Mina kommentarer efter detta inlägg blev bl.a.
Förr visste man inte konsekvenserna av smällandet. Idag vet man vilket lidande det ställer till för våra fyrbenta vänner och alla vilda fåglar och djur. Ändå fortsätter människor att smälla. Antingen tycker människor att det är ok att plåga djur eller så saknas empati… För information och vetskap om vilket lidande som uppstår finns ju idag. ALLA VET… men ändå fortsätter de smälla…

——————–
Och till dem som säger att vi hundägare ska ta in på hotell i närheten av en flygplats – vill ni betala för alla hundägares hotellrum? Det är ni som smäller. Då är det väl lämpligt att ni betalar.

——————–

Lider sååå med min hund. Gör så ont i mitt hjärta att se henne lida så…  Blir så ledsen… En riktig skitstart på året…

——————-

Tack för goda tips på vad jag som hundägare kan göra. Men varför jag delade detta här på FB berodde inte på att jag behöver er hjälp utan för att jag vill att människor ska börja förstå hur illa det är för våra fyrbenta vänner att vi människor smäller av raketer… Det måste finnas bättre sätt att fira på!! Hörde att man på vissa håll i världen firat på annat sätt än med raketer. Det är klokt. Både med tanke på vår miljö (raketer släpper ut en hel del tungmetaller) och för människor och djur. Pengarna som inte läggs på raketer kunde ju gå till mat eller skolgång till barn i fattiga länder eller liknande… Det måste ju vara ett bättre alternativ. Låt oss skapa nya traditioner som är bra för vår miljö och för djur och människor. 

——————-

Tänk om människor kunnat fira nyår utan alla dessa raketer. Det hade varit kul att fira in det nya året på annan plats än på toa. Firade förra nyår också på toa. Häftigt värre!!

——————-

 

Facebook 1 januari kl 10:00

rakMorgonrundan var trög för hunden idag. Hon var håglös och motvillig. Hon kom helt klart ihåg nattens traumatiska händelser.

Facebook 1 januari kl 12:00

(Jag länkar först till en artikel i Aftonbladet om att användandet av lugnande medel för hundar ökar. LÄS HÄR)

Vi människor kör på i gamla hjulspår och sedan ska problemet medicineras bort. En smartare lösning borde väl finnas i ett modernt samhälle!? Nu när vi faktiskt har KUNSKAP om alla negativa effekter av raketer och smällare så är det kanske dags för var och en att ifrågasätta om man verkligen vill fortsätta skrämma livet ur djur samtidigt som man släpper ut en hel del tungmetaller i vår miljö? Varje år skadas dessutom många människor (även barn) i samband med hantering av raketer och det finns också människor som får bestående hörselskador. Så vari ligger problemet? Vill vi inte stanna upp och fundera på vad som känns rätt för oss att göra nu när vi har mer kunskap? Eller är vi så robotliknande att vi inte reflekterar och tänker självständigt? VI gör bara samma som förra året – utan att reflektera. Dags att börja tänka själv!!

leftover

Facebook 1 januari kl 18:00

Lunchpromenaden gick ok idag. Nu på kvällen ville hunden inte gå ut. Det smällde någonstans en bit bort och det räckte för att hennes skräck skulle komma tillbaka. Det blev att gå ut till närmaste gräsplätt, snabb kissning och in igen. 1 minutsrunda… Såg skräcken i hundens ögon igen – och svansen mellan benen… Bara att gå in…

———————

Jag fick i kommentarerna av mina goda vänner en del invändningar som såklart är korrekta.

T.ex.
Din tanke är god men jag tror att det är svårt att ändra på denna rotade tradition. 

Jag svarade då:

Det är vi själva som måste ändra detta. Och vi kan alla vara med och göra detta. NU! Idag när vi känner till alla negativa konsekvenser så kan vi FATTA NYA BESLUT och fira på annat sätt – om vi vill. Vi kan jämföra det med cigarettrökning. Ingen kände på 50-talet till de stora hälsoriskerna. Idag när vi vet väljer alltfler att låta bli det och det förbjuds. Samma sak med DDT. Vi besprutade livsmedel med det. Men när vi fick KUNSKAP och blev medvetna om hur dåligt det var så valde vi att inte använda det längre. Samma sak är möjligt även med raketer. Nu när vi VET kan vi inte bara fortsätta låtsas att vi inte ser konsekvenserna av vad vi gör. Dessutom är det ju inte så att raketer är något livsnödvändigt – utan det är ett nöje som enkelt kan väljas bort utan några större negativa konsekvenser.

——————

Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan hur länge vi ska fortsätta i samma hjulspår med denna gamla tradition med raketer och fyrverkerier? När ska vi människor inse att vi vet bättre idag – och att vi väljer att fatta nya bättre beslut? När ska vi inse att vi faktiskt kan utveckla samhället till något bättre och att det är något vi alla har möjlighet att bidra till?

Låt oss börja ta ansvar och göra bra saker. Att skjuta upp raketer är ett nöje som varar i några få sekunder för oss. För våra fyrbenta vänner kan det däremot innebära lidande i flera veckor runt jul/nyår. Låt oss välja ett bättre alternativ. Att sluta smälla raketer är ingen stor uppoffring. Det skulle också medföra att vi hundägare och våra fyrbenta vänner också fick känna glädje över att fira in det nya året. Det skulle vara trevligt.

Låt oss börja nu! Vi har alla ett val. Välj ett bättre alternativ! Välj en bättre tradition!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*