219. När allt finns tillgängligt…

sokMin pappa var radioamatör och jag minns hur han satt och talade med andra radioamatörer i hela världen. Han fick veta saker som hände världen över innan nyheterna kom till Sverige. Kanske var det detta som gjorde att jag var radiotokig och satt och skruvade runt för att hitta utländska radiostationer med bra pop-musik när jag var liten. Att lyssna på Radio Luxemburg var en höjdare. På 70-talet fanns ju ingen kommersiell radio i Sverige. Det var ofta tråkig musik på radio. Radio Luxemburg spelade ny fräsch musik. Vädret spelade en hel del roll för om man fick in stationen eller inte. Vissa kvällar gick det inte alls…

Kanske var det också därför jag skaffade ett 30-tal brevvänner runtomkring i hela världen i 10-12-årsåledern och kanske var det också därför jag älskade internet och skaffade min första hemsida redan 1995? Att kunna nå hela världen var ju något väldigt häftigt.

Men… tänk vilken utveckling som skett sedan 70-talet. Idag finns allt tillgängligt. Vi kan när som helst kan lyssna på vilken musik som helst. Från hela välden. Vi kan när vi vill se vilka filmer som helst . Vi kan när som helst tala med vem som helst. Allt finns på webben – bara några knapptryckningar bort!!

Ibland kan jagoogleg känna att det faktiskt var lite intressant att få söka, att få leta, att få jobba för att hitta saker. Idag serveras allt färdigt till oss. Vi behöver inte kämpa på samma sätt. Det mesta finns redan enkelt tillgängligt. Jovisst, kanske får vi Googla för att hitta det vi söker, men allt finns trots allt där. Ja, det är förstås, så länge internet-linan är uppe…

Frågan är vad detta gör med oss människor? När allt finns tillgängligt – vad kommer vi då att söka? Kanske blir det då inte längre yttre saker vi söker efter… utan inre…?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*