216. Nytt handtag till stekjärnet

Jag är inte så förtjust i många prylar. Dock gillar jag saker som verkligen är bra och funktionella. Saker som häller länge och som man kan lita på i vardagen är bra att ha. De saker som är slit-och-släng finns det inte alls samma känsla i. Saker som håller en viss kvalitet och varar över många år är därför på något sätt lite speciella.

nytt handtag till stekjärn

Idag tänkte jag tala om min gamla trotjänare. Det är ett stekjärn – en ganska stor och tung modell (27 cm i diameter) – som är gjort i gjutjärn. Jag köpte det ca 1990 så det är ca 25 år gammalt.

Detta stekjärn har varit till god hjälp för att se till att familj och barn fått mat genom åren och idag är det min trogna vän som funkar till att laga till alla möjliga goda maträtter. Visst har det blivit lite slitet med åren och fått lite “patina” men sedan en tid tillbaka har det tyvärr funnits en spricka i trähandtaget. Igår kväll hoppade en flisa av. Då var det dags att agera.

nytt-handtag-till-stekjarn05

Ett nytt handtag till stekjärnet var första tanken. Efter att ha googlat på detta insåg jag att det
a) inte är modernt med stekjärn i gjutjärn (flertalet stekjärn är av annat material idag)
b) inte är modernt att byta ut saker (man köper nytt istället)
c) att utbudet av reservdelar till stekjärn inte är lätt att hitta

Så… vad gör man. Stekjärnet är rejält tungt och jag var rädd att handtaget skulle spricka ytterligare. Det är ingenting man vill tappa på tårna. Så det gällde att agera snabbt!!

Så… nöden har ingen lag…. Jag tog till det knep som alltid brukar funka. Silvertejp!!

nytt-handtag-till-stekjarn01

Så nu är min gamla trotjänare “som ny” igen! Jag har ingen aning om silvertejp trivs med hög värme – men det är värt ett försök. Vissa saker är för bra för att kasseras. För – som så ofta handlar det om kvalitet – inte alls om ålder…

nytt-handtag-till-stekjarn07

PS. Efter att ha försökt tyda vad det står för märke undertill hittade jag faktiskt exakt samma stekjärn på webben. Fantastiskt! Tydligen produceras de fortfarande. 🙂 Höyang är märket. Se länk till norska sidan – klicka här.

nytt-handtag-till-stekjarn03

Jag har nu kontaktat tillverkaren och – vem vet – kanske kan man få möjlighet att köpa ett nytt handtag i alla fall? Det skulle vara bra! Då varar säkert stekjärnet 25 år till…

One Reply to “216. Nytt handtag till stekjärnet”

  1. Pingback: 217. Bra stekjärn som håller länge - tack till Fiskars och Höyang - Leva Livet Nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*