209. Våra tankar styr oss…

tankarVåra tankar styr oss.  Våra tankar är grunden för hur vi känner och för hur vi upplever livet.

Det sägs att hjärnan inte gör någon skillnad mellan det som faktiskt händer i våra liv och det vi “tänker ihop” i vår egen inre värld. Jag tror att det ligger en hel del i detta. För min egen del tänker jag på att jag vill bli mer uppmärksam på detta. Det känns prioriterat och viktigt.

Drömmar är viktiga

Om det vi “tänker ihop” styr våra känslor och vårt liv i så hög grad så är våra drömmar faktiskt oerhört viktiga. Genom att drömma om saker vi tycker om, är intresserade av eller gärna skulle vilja göra så skapar vi positiva tankar. De skapar i sin tur ett flöde av positiva känslor.

Att tänka på en positiv situation ger oss alltså samma känslor som om vi själva verkligen befunnit oss i denna positiva situation.

Baksidan

Baksidan med detta resonemang är att vi faktiskt också kan “tänka ihop” negativa scenarios. Vi kan t.ex. älta gamla händelser där vi känt oss illa behandlade eller perioder i livet då vi mått dåligt. Vi kan älta vårt livs historia och tänka på allt som inte gått våran väg. (Alla våra liv är fyllda av denna upplevelse – det är ju en del av livet att saker inte går som vi tänkt alltid…)

På samma sätt kan vi tänka oss in i alla nyheter vi ser på TV eller hör på radio. Denna inlevelseförmåga – att tänka oss in i saker – kan vara bra. Baksidan är dock att på samma sätt som vi kan tänka fram positiva känslor – så kan vi faktiskt tänka fram saker som får oss att må direkt dåligt eller få oss att känna oss negativa.

Frågan är om vi vill det…?

Att bli medveten om vad vi tänker

Det är inte alldeles enkelt att bli medveten om vad vi tänker. Någon sa att våra tankar svischar förbi i racer-fart. Hur ska vi hinna med att fånga upp våra tankar då? Jo, en sak kan vi faktiskt vara uppmärksamma på: När man märker att man är på dåligt humör eller känner sig negativ/nere – då kan man vara ganska säker på att man tänker på tunga, tråkiga eller negativa saker.

Att då försöka se detta, stanna upp och välja andra tankar. Ja, det är som allt annat här i livet – det är inte alldeles enkelt. Det kräver träning och det kräver att man är uppmärksam.

Så… vad vill du?

Så… vad kan du tänka på för att skapa riktigt goa känslor inom dig? Vad drömmer du om? Vad arbetar du för? Vad vill du? Vad är viktigt för dig? Vad brinner du för?

Att förflytta dig in i det du drömmer om eller brinner för istället för att glida iväg i negativa tankegångar tycker jag är ett sätt… Inte alltid enkelt… men värt att jobba på…

Fundera på…

Hur gör du? Tänker du ofta på vad du tänker på?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*