208. Att drömma fritt…

Utbildade mig till coach 2005 – ja, det var innan det blev så populärt att vara eller kalla sig coach. Minns att vi då talade en hel del om betydelsen av att ibland drömma helt fritt – något som är lätt att glömma bort i vår ganska stressiga värld.

Jag tänker på det ibland. Hur ofta lägger vi oss ner i gräset på rygg och tittar upp på molnen som vandrar förbi och drömmer oss bort i tanken…? Kan bara svara för mig själv och då blir svaret: “Inte särskilt ofta…”

att drömma fritt

Minns det från när man var liten – då gjorde man så ibland. Man lät tankarna löpa fritt, drömde om främmande länder eller fantiserade om vad man skulle bli när man blev stor… eller… ja, ärligt talat minns jag faktiskt inte exakt vad jag fantiserade om. Minns bara att det var ganska fritt och enkelt att drömma sig iväg…

Som vuxen

När man blir vuxen tar det där dagdrömmeriet slut. Ja, kanske inte helt, men det minskar åtminstone betydligt i omfattning. Vi ska istället vara effektiva, rationella, arbetsamma, kloka, strukturerade, välorganiserade osv. Då passar inte riktigt det fria drömmandet in i vårt moderna liv.

Men, vem vet, kanske är det just när livet blir sådär strukturerat och organiserat som vi verkligen kan ha nytta av att drömma oss bort?

Under de senaste åren har jag flyttat runt en del och inte riktigt hittat ett boende där jag känt mig hemma. (Det vet du som följt min blogg sedan tidigare). För några dagar sedan kom jag på idén om att börja drömma mer fritt – mer regelbundet. Till saken hör att jag under flera års tid letat på Hemnet och logiskt försökt komma fram till vart det skulle vara trevligt att flytta. Det har inte funkat särskilt väl. Min logik har inte räckt till. Visserligen har jag vägt för och emot och kanske i viss mån också blivit klar över var jag INTE vill bo. Men jag upplever inte att jag förflyttat mig närmare en verklig idé om mitt framtida boende.

Drömma fritt..

Att drömma fritt är inte alltid så lätt. För mig är det vanligt att vara kreativ och tänka fritt inom vissa områden i livet. Men att helt släppa alla strukturer och flyga fritt eller sväva iväg i tankar som är alldeles nya och kanske också väldigt annorlunda eller rentav konstiga i förhållande till vad man själv är van vid… Ja, det kan vara en idé, tänkte jag…

Sagt och gjort, jag satte mig ner och tänkte på boende. Reste i tanken runt lite på olika ställen i Sverige för att känna in var det hade varit trevligt när man varit på besök. Funderade också på platser jag knappt inte varit i. Reste sedan iväg till mer exotiska ställen i andra delar av världen. Det blev Paris och New York. Inte för att jag har varit i New York, men det kändes ändå kul att drömma sig dit…

Ja, sådär fortsatte jag ett tag. Kände in vad som kändes bra eller vad som kändes mindre bra. Reste än hit och än dit. Helt planlöst och utan något mål eller någon tanke om att hitta något svar…

Kom jag då fram till något? Nja, det är svårt att svara på. Visserligen fick jag inget konkret svar på vart jag ska flytta, men jag fick ändå en känsla för att det var möjligt att drömma sig iväg, känna in och att i tanken resa runt på olika ställen. Om man använder sin fantasi…

Att föreställa sig en våning i Paris med utsikt över takåsarna, en ranch i Texas, ett tempel i Indien, en lägenhet på Manhattan med utsikt över skyskrapor eller Central Park – eller en hydda på en strand i ett varmt land långt bort – ja, det kändes rätt trevligt faktiskt. Inte för att det är något som är aktuellt just nu. Inte för att det är något jag längtar efter. Men som dröm betraktat kändes det fritt och enkelt att kunna flytta runt i tanken. Och… ja, det var dessutom en helt kostnadsfri resa. Inga flyttkostnader alls. Ja, det är något som alla kan göra…

Ja, jag tror att fritt drömmande kan förflytta oss närmare våra mål – jag tror faktiskt det. Att drömma sig bort kan ge oss en positiv känsla och faktiskt också göra oss öppna för nya perspektiv. Så… kanske blir det mer drömmande framöver…? Det kan vara värt att prova… 🙂

citatdrom

 

Hur tänker du?

— Hur tänker du? Drömmer du fritt och flyger iväg i fantasin i dina tankar ibland? Är det något du tycker om att göra? Ser du det som något viktigt? Är det något du aktivt väljer att göra?
— Var skulle du vilja bo om du hade obegränsat med pengar och om allt var möjligt? Var i världen skulle du vilja slå dig ner? I en gård på landet, i ett slott, i en bungalow, i en takvåning, i ett kloster, i ett hus med havsutsikt – ja, var skulle du vilja bo om du fick välja helt fritt..? Skulle du stanna i Sverige – eller hade du hellre velat bo någon annanstans?

Lämna gärna en kommentar här under.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*