204. Att slippa glasögon…

Jag är närsynt – ser lite dåligt på långt håll. När jag var 18-30 år använde jag kontaktlinser eller glasögon hela tiden. Min syn var sämre då än vad den är idag och den försämrades också under denna tid. Jag slutade med både linser och glasögon för ca 10 år sedan. Kände att jag ville undvika ha glasögon. Har aldrig känts bra för mig, vet inte riktigt varför.

glog

Vi vet att ögat är en muskel. Muskler ska tränas för att fungera väl. Med linser/glasögon tvingas inte ögonen att jobba fullt ut. Ögonen blir mer “bekväma” vilket ibland leder till att synen inte förbättras eller att den till och med försämras successivt.

Det finns utmärkta sätt att träna ögonen på. Här under ser ni en film om ögonträning. Den börjar med en yogaövning (som kanske inte alla så enkelt kan göra på jobbet) men om ni börjar titta vid 2 minuter så kommer ni att se några utmärkta övningar för ögonen som är möjliga att göra även på jobbet. Prova gärna att göra dem!!

 

Övningarna tar bara ca 5 minuter att genomföra. Gör du dem ett par gånger om dagen tränar du upp ögonens muskler vilket faktiskt kan leda till att du får bättre syn.

Här finns ett klipp från TV4 som behandlar samma sak:

 

 

Jag har passerat 50 nu och har fortfarande inga glasögon på nära håll. När det är riktigt dålig belysning skulle jag kanske behöva glasögon på nära håll, men jag resonerar som så att jag faktiskt VILL träna mina ögon att fungera utan glasögon. Så jag låter bli att använda hjälpmedel för ögonen.

Min närsynthet gör dock att jag har glasögon när jag kör bil i skymning/mörker. Det skulle vara kul att prova om det är möjligt att genom övningarna i den första filmen ovan kunna förbättra sin syn. Kommer därför att prova övningarna i denna film dagligen under ett par veckor för att se om jag märker någon skillnad. Det ska bli spännande att se!!5 Replies to “204. Att slippa glasögon…”

  1. Jag råkade hitta din blogg för någon dag sedan och har nu läst den från början till slut. Mycket inspirerande och tankeväckande läsning. Tack!

  2. Hej Ann-Sofie,
    En bra fråga! 🙂 Det var kul att testa och jag gjorde övningarna ganska ordentligt under ett par veckors tid men därefter får jag erkänna att det rann lite ut i sanden.

    Resultatet? Ja, jag hade önskat att jag kunnat säga att synen blev dramatiskt bättre. Märkte inte av någon nämnvärd skillnad. Tar fortfarande på mig glasögonen när jag kör bil – vill ha bästa möjliga syn för bästa möjliga säkerhet när jag sitter bakom ratten.

    En sak som jag vill nämna är att det kändes ganska behagligt att göra övningar för ögonen under dessa veckor. Att “tänja ut ögonen” så mycket som möjligt – uppåt, nedåt, åt sidorna och diagonalt kändes bra. Oväntat bra! Nästan som att stretcha efter ett gympapass. Så utifrån att hålla igång rörlighet i kroppen så kan även ögonen ha nytta av sådan träning. 🙂

    Skulle vara kul att höra om någon annan testat motsvarande. Skriv gärna en kommentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*