193. Vägen framåt…

ReflekteraNya ägare har flyttat in i min lägenhet och jag bor nu åter på sonens soffa. Idag sitter jag och funderar på hur jag hamnade här.

Man kan planera saker i livet – ibland faller allt på plats på ett enkelt och bra sätt, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Jag planerade att hitta ett litet trevligt hus en bit utanför stan. Så blev det inte. Åtminstone inte inom den tidsram jag planerat.

När saker och ting inte blir som man tänkt sig tror jag att det är viktigt att fundera på vad som hänt och vad som gjort att saker blivit som de blivit. Därför sitter jag nu här och reflekterar. När jag sålde min lägenhet var jag övertygad om att det var rätt, jag ville ut från stan, ut i vacker natur och jag var också helt övertygad om att det var fullt möjligt. Jag hade en tydlig dröm och vision, jag visste precis vad jag ville.

takNär lägenheten var såld hände det dock en del andra saker i det yttre som skakade om mig rejält. Detta skedde samtidigt som jag började leta på Hemnet efter mitt hus. Jag letade och letade, åkte runt och tittade och tittade. Jag letade mer intensivt allteftersom tiden gick – jag var ju tvungen att hitta huset i tid. Efter ett tag började jag kämpa. Glädjen i letandet övergick efter ett tag till en kamp…

Jag tror faktiskt att detta är skälet till att jag sitter på sonens soffa. Jag försökte för mycket, jag kämpade, jag ville för mycket!! Jag hade ingen tilltro till att det skulle ordna sig, jag kämpade för att få allt på plats i tid. Det blev mer av en strid – en kamp.

När jag sitter här ställer jag mig några frågor:

  • Var tog tilliten vägen som jag hade när jag sålde lägenheten? Då var jag övertygad om att ett nytt boende skulle dyka upp. På något vis försvann den successivt allteftersom tiden gick.
  • Var tog glädjen vägen? Att leta hus var kul i början men sedan övergick det någonstans under resan till att bli en kamp mot klockan.
  • Var på vägen ändrade jag mitt fokus från att det var kul – till att det blev jobbigt? Var gick jag från tankar på möjligheter till tankar på svårigheter? 

Ja, det är svårt att svara på. Dock kan jag med facit i hand se att det skedde någonstans under vägen när tiden började rinna ut… Det startade antagligen när jag började känna press och stress…

Positivt fokus

Hur gör man då för att behålla ett positivt fokus i sitt inre när det blåser rejält i det yttre? Ja, det är faktiskt undermedvetna reaktioner som får en att glida över från ett positivt synsätt till ett mer negativt. Det blir en långsam förflyttning från glädje till rädsla. En rädsla att inte hitta huset i tid, en rädsla för att inte hinna packa, en rädsla för var man ska bo osv. Kom ihåg – detta är inte något man själv bestämmer sig för medvetet. Det är något som sker successivt, omedvetet, automatiskt, när man hamnar i pressade situationer. Tankarna börjar ändras i huvudet. Jag hade ju trots allt både slutat på jobbet och valt att flytta. Två faktorer som innebär en del stress i livet – åtminstone om man väljer att kombinera dem. Kanske inte konstigt att mina tankar snurrade iväg i denna situation…

Så…. nu sitter jag här på soffan…. Tänker såhär: Okey, nu har jag hamnat utan bostad och utan arbete. Jag ångrar inte mitt beslut att sälja lägenheten. Det var ett steg som skulle föra mig framåt och det beslutet var och är helt rätt. Funderar bara på vad jag kan lära mig av att jag inte hittade bostad som jag planerat. Funderar också på vad jag kan göra NU för att förflytta mig framåt – mot det jag vill?

Det finns olika strategier:

ml1. GÖRA-strategin
Att fortsätta som tidigare – leta vidare på Hemnet – att aktivt jobba vidare med att hitta ett boende så snabbt som möjligt.

2. VARA-strategin
Börja drömma om hur jag vill att livet ska bli. Att visualisera, att planera, att försöka attrahera det jag önskar.

3. GÖRA/VARA
Att kombinera punkt 1 och 2.

4. ATT GE UPP

Helt klart är att en ny strategi kommer att krävas!! Tror inte jag kommer att fortsätta enbart med punkt 1. Den har ju de facto inte fungerat tidigare… Inte heller känns punkt 4 aktuell, åtminstone inte i ett längre perspektiv. Fast… vem vet, kanske kan en kombination där man börjar med 4, fortsätter med 2 och därefter övergår till 3 vara en möjlig väg??

 *****************************Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*