191. Sommarvärdar 2013 – såhär tycker jag

sommarpratareAtt bedöma eller reflektera kring innehåll och framförande av årets sommarvärdar är naturligtvis väldigt subjektivt. Det som är min uppfattning stämmer kanske inte alls överens med vad någon annan tycker. Trots detta vill jag göra en sammanfattning. Kanske för att det är kul – eller kanske för att jag är lite nördig..? 😉

Kort text ger mina synpunkter följt av ett omdöme. Om jag inte lyssnat igenom hela programmet står jag över att ge något omdöme.

JUNI

22 Jonas Gardell – En man med många erfarenheter, ett djup och en förmåga att uttrycka sig väl. Ett sommarprat med tänkvärda delar , humor och med avsnitt som väcker känslor. Väl värd att lyssna på.

23 Maja Ivarsson – Ett naket, självutlämnande program. En kvinna som varit med om saker hemskare än vad någon ska behöva gå igenom. En hel del droger och rock n’ roll. En kvinna som ändå valt att gå framåt. Om hur det är möjligt att resa sig även efter hemska upplevelser. Programmet ger en bild av att vi alla har ett val. Mycket väl framfört med både inlevelse och hjärta.

24 Liv Strömquist – En serietecknares sommarprogram om mens. Verkligen intressant att någon tar upp detta ämne som många gånger är tabu att tala om trots att vi kvinnor har mens ca 25% av tiden under vår fertila del av livet. Programmet ger ett nytt perspektiv. Handlar det under mensen om “att känna sig fräsch, säker och trygg” som reklammakarna säger – eller om att slippa exponera sig för skam? Om att kvinnan genom tiderna setts som oren när hon har mens. Uppfriskande att någon vågar tala om detta öppet idag. Efter att ha lyssnat blir min spontana tanke att det verkligen är hög tid att vi uppdaterar vår syn på mens!!

25 Lasse Kronér – Trevligt, mysigt, lite glättigt i början och jag trodde att han skulle tappa mig, men… sedan blir det en mer varm beskrivning och när man efter ett tag får följa gatumusikern Lasse på äventyr känns det som en riktigt spännande och intressant historia. Ingen djup analys av livet men oerhört trevligt och välberättat. Kan inte låta bli att gilla Lasse.

26 Katarina Gospic – En välutbildad, ambitiös kvinna som kan bidra med stor kunskap om hjärnan. Gillade verkligen hennes diskussion kring samarbete och “cell-egoism” i början av programmet. Där fångade hon mig. På slutet fångade hon mig när hon talade om hälsa och medvetna val. Men… det blev i övrigt ganska mycket logik genomgående. Saknade något – kanske handlade det om personliga, känslomässiga aspekter – kanske var det känslan av kontroll som genomströmmade programmet? Det hon sa är intressant och bra, men framfördes med mycket hjärna och med mindre hjärta…

27 Peter Wolodarski – Lyssnade halva programmet men fångades inte av berättandet.

28 Sarah Dawn Finer – Äkta, rakt på, trevligt. Känns ärligt och man kan inte låta bli att tycka om hennes sätt att framföra programmet. Vi får följa med henne bakom scenen och i karriären och hon delar generöst med sig av olika historier. Mycket välberättat!

29 Carolina Gynning – Programmet gav en annan bild av CG än jag hade tidigare. Hon berättade öppet om sitt liv och det kunde varit ett fantastiskt program, men någonstans känns hennes program ändå begränsat eller återhållsamt . Kanske var det hennes röst? Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Men… får jag en hel del tankar när jag lyssnar på henne: Inser att vi alla gör en resa genom livet, oavsett om vi är kända eller inte. Vi går olika vägar, vi gör olika val – och allt för oss framåt. Vi har alla chans att reflektera kring våra liv – vi kan alla utvecklas – och det är stort.

30 Kristian Gidlund – Började lyssna men stängde av efter halva tiden. Ett tungt program.

JULI

1 Virpi Pahkinen – Väckte mitt intresse i första meningarna men sedan blev det tyvärr ganska rörigt. Upplevde programmet såhär: Hon lyfte fram något intressant som jag såg fram emot att hon skulle utveckla. Det gjorde hon inte – istället hoppade hon till något annat. Hon dansade över till nya ämnen hela tiden. Osammanhängande.

2 Pelle Holmberg – Trevligt berättat, en fin röst att lyssna till. En mix av berättelser: Svampar, fåglar, barndomen, familjen, hemmet, diabetes, mat, förlust mm. Gillar den kärlek han har till naturen som genomströmmar programmet. Men… ändå…lite ytligt – ingen djupare klokskap kring livet.

3 Helena af Sandeberg – Väl framfört, teatraliskt, naturligt, väl regisserat. Både världsliga ting och lite djupare händelser avhandlas. Hon delar med sig av tankar och händelser. Programmet är lättlyssnat.

4 Peter Schéle – Vi får ta del av hans livs historia och kika in i hans värld. Det är ett program som består av många berättelser och händelser. En del av historierna inkluderar också olika kändisar. Småtrevligt, jovisst, särskilt om man är intresserad av kändisar, men jag saknar det djup och de tankar kring livet som många sommarpratare brukar bjuda på. Ett ganska ytligt sommarprogram.

5 Annika Hagström – Ett mycket väl framfört program, väl berättat och väl artikulerat. Man förflyttas effektivt med i olika scenarios som Annika varit med om i livet. Dessa är målande och berör. Även om vissa berättelser är tunga är det ändå svårt att inte gilla Annika och hennes sätt att framföra berättelserna. Känns professionellt rakt igenom, men samtidigt äkta och varmt. En överraskning för mig var att Annika sjunger så bra – det visste jag inte. Hon har dessutom besök av Bo Strömstedt och Carola vilket gör programmet lite annorlunda – på ett bra sätt.

6 Filip Hammar – Ett intressant sommarprat. Oförutsägbart. Annorlunda. Varierat. Väl berättat. Frågor som väcks är: Är det perfekta verkligen mest intressant? Att vara annorlunda är kanske en möjlig väg ändå? Kombinationen av att det är underhållande samtidigt som det är tänkvärt och reflekterande – det gillar jag.

7 Mikael Niemi – en mycket bra berättare. Många bra berättelser. Kan inte låta bli att fångas. En del om hans upplevelser på olika resor.

8 Leo Razzak – Han delar med sig av en fantastisk historia – den historia som varit hans liv. Bra berättat och inspirerande!!

9 Sarita Skagnes – Författare med indiskt urspung. Hon talar om ett viktigt ämne – om syn på kvinnor i världen. Tragiskt vilket livsöde och vilken barndom. Stark kvinna. Gillar musikvalet. Retro – till största del skön svängig musik från 70-80-talet.

10 Henrik Lundqvist – Är inte hockeyintresserad men detta program handlar inte så mycket om hockey utan innehåller mer berättelser i Henriks liv. Han berättar intressant och programmet är trevligt och jag gillar hans sätt att berätta.

11 Theodor Kallifatides – Mycket väl berättat. Man dras effektivt in i hans berättelser. Det är intressant och tänkvärt. Inser att hans ord har en förmåga att väcka känslor. Det är inte bara ord – det är något mer…. Om jag ska säga något negativt är det att hans berättande avbryts av musik. Magin i hans berättande är så stark och den bryts av musik som inte är på samma våglängd…

12 Louise Linder – Präst, eldsjäl, egen företagare. Ett tänkvärt program om livet. Innehåller dock en hel del om liv och lidande i början. Annars tänkvärt, positiv grundton. Gillar idén om att lovebomba varandra. Den borde fler använda sig av.

13 Jenny Strömstedt – Många ord på kort tid levereras rappt av denna nyhetskvinna. Känner mig dubbel till programmet. Det baseras på parallellhandling i dåtid och nutid. Det är väl planerat och det är i många delar intressant – men för mig gör det rappa framförandet att det blir något för opersonligt. Innehållsmässigt är det ändå personligt. Ja, lite dubbelt.

14 Jean-Pierre Lacroix – Frankrikes ambassadör som varit i Sverige i 2 år framför på en bra svenska ett program som ger en bild av sin bakgrund och sitt liv. Trevligt.

15 Ingemar Eliasson
16 Annika Andersson
17 Martha Ehlin
18 Tareq Taylor
19 Carolina Neurath
20 Anna Blomberg
21 Ingvar Kjellson
22 Maria Sveland
23 Niklas Zennström
24 Özz Nejen
25 Anton Abele
26 Ann-Louise Hanson
27 Lisbet Rausing
28 Lars Lagerbäck
29 Li Pamp
30 Malik Bendjelloul
31 Elin Kling

AUGUSTI

1 Nadir “Red One” Khayat
2 Johanna Fränden
3 Inga Landgré
4 Jan Eliasson
5 Malinda Damgaard
6 Cecilia Edefalk
7 Daniel Sachs
8 Sara Danius
9 Erik Haag
10 Martin Schibbye och Johan Persson
11 Lisa Nilsson
12 Kerstin Meyer
13 Sami Said
14 Karin Adelsköld
15 Ellen Jelinek
16 Katrine Kielos
17 Joey Tempest
18 Björn Dixgård och Gustaf NorénLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*