170. Pre-Christmas-Disorder (PCD)

onormalJag har nu diagnostiserat mig själv med en ny bokstavskomination. Jag har drabbats av ett ännu ej officiellt namngivet syndrom vid namn PCD. Det har varit på gång ett tag men i år känns det som att det verkligen har brutit ut på allvar.

Jag tänkte beskriva denna diagnos för er som inte redan känner till den. Det kan kanske vara viktigt att känna till om ni själv eller någon i er närhet skulle drabbas.

Vad är PCD?
PCD betyder Pre-Christmas-Disorder och är en diagnos som förväntas att bre ut sig alltmer över världen allteftersom människor i västvärlden inser att de inte behöver fler iPhones, mixers eller porslinsfigurer. Att de heller inte har fler timmar kvar i kalendern när de har fyllt sin kalender med alla julaktiviteter. Ofta krävs en insikt om att man inte måste göra som man alltid gjort innan symptom visar sig.

Vad utlöser PCD?
Det som vanligen utlöser PCD kan vara några av följande saker:

 • När man inser att julen bygger på att vi gör som vi alltid har gjort
 • När man inser att julen bygger på att vi gör som alla andra gör
 • När man inser att julen bygger på checklistor för att hinna med allt
 • När man man märker hur fullbokad julen är
 • När man inser att julen successivt tar över hela ens kalendern – och hela ens liv – under december månad
 • När man iakttar hur människor i panik börja springa runt och leta julklappar i trängsel med varandra – inte för att de vill, utan för att de känner att de måste. “Det är ju så man gör – det är ju jul!!”
 • När man tänker tillbaka och minns tidigare jular där illamåendet varit nära när man sett hur flera barn fått så många paket att de inte orkat öppna dem alla.
 • När man planlöst besöker affär efter affär och till slut kommer fram till att moster Agda faktiskt inte önskar sig några fler lavendeltvålar eller porslingsfigurer.
 • När man kan Kalle Anka utantill och inte längre orkar le åt fåglarna som tjattrar omkring och dansar kosackdans.

När är det störst risk att drabbas av PCD?
nej
PCD utbryter framförallt under perioden mitten av november fram till slutet av december. Även vid andra tidpunkter kan symptom erhållas, dock enbart av dem som lider av den mer allvarliga varianten av PCD.

Smittorisk och inkubationstid
PCD är relativt nyligen upptäckt. Forskning saknas i viss mån kring hur den sprids. Troligtvis handlar det ett luftburet virus som slumpvis slår sig ner hos människor som slutat önska sig fler julklappar och som inte har mer bokningsbar tid kvar i sin kalender i december.

Inkubationstiden varierar. Många gånger utvecklas PCD successivt efter smittotillfället. Ibland tar det flera år innan PCD utbryter och allvarliga symptom framträder.

Symptom på PCD
Har man drabbas av PCD längtar man efter att kunna se fram emot en jul med glädje och kärlek och värme människor emellan. En jul där alla har tid för varandra, där man möter varandra och träffas för man VILL – inte för att man måste eller för att det är så man brukar göra. Man längtar efter en jul som inte enbart går ut på att bocka av alla sina åtaganden utan en jul man firar utifrån vad man i hjärtat egentligen vill.

Botemedel – PCD
Inga läkemedel är ännu framtagna för att lindra eller förebygga PCD.

Enda lindring som hittills kunnat få bygger på avlägsnande. I enklare fall kan man stänga in sig hemma och andras djupt. I allvarligare fall krävs det att man lämnar landet till förmån för ett land som ligger så oerhört långt bort att man varken firar jul eller har tomten på besök. En plats där man  aldrig har hört talas om och inte heller vet vad jul är kan fungera som en lösning vid särskilt akuta besvär.

Så…. baserat på denna min diagnos ställer jag nu frågan: Kan jag få denna reskostnad betald av sjukvården?? Det vore verkligen välbehövligt… 😉

2 Replies to “170. Pre-Christmas-Disorder (PCD)”

  • Tack Titti!! Så kul att du hittade till min blogg. 🙂

   Tack för att du hjälpte mig med bostad i det vackra vita huset granne med er. Hoppas att allt är väl med er!

   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*