166. Historiens vingslag… under tapeten…

Efter en månad i Sverige bor jag fortfarande kvar på sonens soffa. Har nu hittat en lägenhet och nu väntar jag på att den ska fixas till. När jag promenerade dit igår fick jag en överraskning. Under lager av tapet fanns en väggmålning. Ganska förvånande med tanke på att det är en helt vanlig lägenhet byggd i mitten av förra seklet. Ganska fyrkantig i stilen, varken högt i tak eller med stuckatur – och ändå har någon någongång valt att måla så vackert på väggen.

Eftersom målningen återfanns under många lager tapet kan man utgå ifrån att den sannolikt var från tiden när huset var nytt, från 50-talet. Tänkte dela med mig av dessa bilder här. Jag var först väldigt positiv till på att spara denna målning men eftersom putsen var mycket porös och smulades sönder skulle det innebära ett svårt och stort projekt att återställda den till ett skick där putsen inte fortsätter falla av… Så tyvärr gick den inte att rädda…

Vill istället på detta sätt hylla denna/dessa människor som en gång målat så vackert på väggen. Sänder en varm tanke till dem… Är tacksam för att jag fick se denna vackra målning… 🙂

 

"Väggmålning 50-tal Två damer i hatt i närbild"

"Väggmålning 50-tal Kärlekspar"

Väggmålning 50-tal "två damer i hatt"

 

"Väggmålning 50-tal hela väggen"

 

Spännande tanke att det där under ytan finns underliggande vackra saker. Så kan det också vara i mötet med andra människor. Under fasaden kan det finnas dolda sidor som man inte ser vid en första anblick. Inte förrän man trängt innanför skalet och kanske “under några lager av tapeter” kan man möta dessa okända sidor.

2 Replies to “166. Historiens vingslag… under tapeten…”

  1. Men vad vacker ! Så synd att den inte gick att rädda. Just min typ av konst,färgglad och lite barnsligt med humoristiska vuxna ögon.
    Påminner lite om Lena Linderholms tavlor. Vet du vilka som bott där först? Kanske var hon 😉
    Tack för att du visade den

  2. Hej Susanne,
    Har tyvärr ingen information om vem som bodde där från början. Men en speciell känsla att hitta så trevliga målningar under lager av tapeter. Det kändes lite sorgligt när de försvann igen under spackel och färg…

    Kul att du hittade till min sida. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*