149. Lite vardagliga ting…

Tiden går och av någon anledning har det blivit allt längre tid mellan mina inlägg här på bloggen. Men… idag är det dags tycker jag!! 🙂

Vad gör jag egentligen här? Ja, nu har min kör dragit igång på riktigt efter sommaruppehållet. Det var för varmt för att sjunga under sommaren så vi hade ett uppehåll. Och ja, det har enligt uppgift varit en riktigt varm sommar. Jag kan bara säga en sak: Jag har verkligen uppskattat och njutit av värmen.

Hade en viss rädsla för den kraftiga värme alla talade om. Dessa kommentarer man hört genom åren. “Nej, åk inte till medelhavet i augusti – det är ALLDELES för varmt!” Eller “Jodå, det är riktigt riktigt varmt i juli och augusti. Då är det så varmt att det känns som att hjärnan börjar koka och man kan inte tänka klart.”

Om första kommentaren kan jag säga: Nej, det är inte för varmt, det är helt underbart!! Fast.. det beror förstås på vad man ska göra. Har man tänkt jobba hårt utomhus får man nog räkna med att det krävs längre tid än normalt när kvicksilvret stiger upp mot 40-gradersstrecket. Hög värme innebär att man inte kan kräva lika mycket av sin kropp. Man får stanna upp och lyssna på kroppen. Vad orkar den nu? Orkar den mer?

Vad gäller det andra påståendet så tror jag att det faktiskt är alldeles sant!! Man blir lite mosig i hjärnan när det är 38-39 grader. Inte så konstigt kanske. När luften utanför kroppen är varmare än ens normala kroppstemperaturen så blir det klart annorlunda. Hjärnan går ner i ett låg-aktivitets-läge och man tvingas helt enkelt ta det lite lugnare än vanligt.

Eftersom jag inte varit något globetrotter tidigare i livet kan jag inte påstå att jag är van vid kraftig värme. Detta gjorde mig lite osäker på hur jag skulle klara juli och augusti. Men.. det har varit helt fantastiskt!!! Eftersom jag bott här under några månader hann kroppen successivt anpassa sig till värmen. Jag fick chansen att låta kroppen gå ner i låg-aktivitets-läge och jag valde att tillbringa mycket tid på caféer i skuggan. Tittade ut över havet och jobbade lite vid min dator. Viftade med min solfjäder. Ja, det funkade bra i hettan.

*************************

Min kropp gillade värmen. Den blev mjuk och alla leder och muskler gillade läget. Dock blev det inga långa promenader under den tid det var som varmast. Det var helt enkelt för varmt…. åtminstone för mig….

Visst har jag svettat mig igenom vissa nätter men det har ända varit fantastiskt! Jag har uppskattat detta. Kalla duschar har varit det bästa sättet för mig att kyla ner mig. Har funkat bra! Har inte blivit mycket tid på stranden under den hetaste tiden. Det var mitt val. Kändes för varmt för min smak. Det var också för trångt bland alla turister…

Appropå kalla duschar. Jag har fortfarande inte satt igång varmvattenberedaren!! Får besök av en väninna inom kort. Tänkte sätta på den när hon kommer. För det är kanske inte alla som uppskattar en iskall dusch på morgonen?? Själv har jag vant mig och det känns uppfriskande skönt för kroppen att svalkas av direkt på morgonen…

Lite torrt är det dock. Inte en droppe regn på 4 månader. Syns på blommor och växtlighet. Se exempel – de vitblekta annars knallröda rosorna på bilden.

*********************

Trivs bra i min lägenhet. Den är någorlunda nybyggd och har en bra standard. Vissa spanska egenheter har den dock. Har haft lite stopp i avloppet. Det rinner dåligt ut från badkaret.

Frysen är otät och is har bildats så att backen överst inte går att dra ut. Säkringen har löst ut två gånger. Tror att det är frysen “som spökar”!! Häromdagen beslöt jag att stänga av frysen. Känns bra. En sak mindre att fundera på.

Idag kom min hyresvärd och hans fru och bytte en resårmadrass. De bar ut en och tog in en som såg ungefär likadan ut. Jag funderade ett tag på om det var en rutinkontroll. Jag har bott här i 1,5 månad och de undrar kanske om jag sköter om lägenheten på ett bra sätt?? 😉

När de kom förbi tog jag chansen och frågade om frysen. De tyckte, “nej, men det är inget problem”. Jag höll med – det är inget problem. Jag låter frysen vara avstängd. 😀

Sedan påtalade jag det tröga avloppet och båda två ryckte ut och med en sådan där traditionell klonk-klonk-sug-mojäng och försökte de få loss stoppet. Jag tror det blev lite bättre men riktigt bra blev det inte. Funderar på om det kan vara en felbygd krök i avloppet… Ja, lite konstigt är det. Han gjorde i alla fall en kraftfull insats på avloppet. Vad mer kan man mer begära?? Vad kan jag mer göra??

Har börjat läsa spanska. Två parallella kurser. En distanskurs via nätet och samtidigt undervisning här på plats. Det fyller min tid. Tar mer tid än man kan tro att lära sig ett nytt språk. Har insett att verbformerna är oerhört många i spanskan…

Fast… viktigast ändå är min inre resa – och den fortsätter… Mer om den i en annan blogg…

Nu är det dags att gå ut i solen!! Fortfarande är det sommar här. Nu är det precis lagom varmt. 27-30 grader och lite svalare vind än under juli/aug. September är hittills en kanonmånad. Kanske är det den som är mest jämförbar med en varm svensk sommar…??

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*