60. Vad vill jag fylla mitt huvud med?

Idag vill jag lyfta fram det faktum att vi alla har ett val – och ett mycket viktigt sådant!  Vi har nämligen alla möjlighet att välja vad vi vill fylla vårt huvud med.

 

Ja, i vissa sammanhang är det klart svårt att styra (i skolan/på jobbet?), men i de flesta sammanhang är valet faktiskt helt och hållet ditt!! Jag tänker i detta sammanhang på olika saker: att du väljer vad du lyssnar på för musik och för månniskor, att du väljer vad du ser på och tänker på – ja, allt som påverkar inflöde och input i vår hjärna. Och… vi vet väl alla att det vi tänker på också påverkar våra känslor och vårt välbefinnande.

Här kommer några exempel på vad som kan vara intressant att fundera kring:

1. Musik
Det finns forskning som visar att musik har konkreta effekter på oss människor. Musik används därför i allt från högtalarmusik i varuhuset (för att vi ska handla mer), i reklamfilmer (för att vi ska köpa mer) till i samband med förlossningar (för avslappning), hissmusik (för trevlig stämning), vid meditation (för avslappning), i skräckfilmer (för att förstärka det som är otäckt) etc.

Forskning kring lämplig bpm (beat per minute) visar att för oss människor är musik med ett antal slag per minut som matchar vår normala puls mest gynnsam. Musik med alltför snabbt beat såsom ravemusik kan däremot ha stressande och negativa effekter på den mänskliga organismen.

2. Film & TV
Diskussioner kring vilken inverkan våldsamma filmer och dataspel har på (unga) människor har förts länge. Forskningen är inte enig men flertalet forskare är överens om att film påverkar oss och vår organism och att en viss försiktighet bör iakttagas.

På TV visas dygnet runt hemska bilder i nyhetsprogrammen och kanalerna svämmas över av deckare. Att titta på våld, mord och olika mordmetoder tillsammans med analyser av olika dödsorsaker på olika bårhus verkar vara något som folk verkligen gillar idag. Frågan är hur det påverkar oss? Det visas också dokusåpor av olika slag där det utspelas intriger, utfrysning och socialt spel som inte alltid har ett gott uppsåt.

3. Böcker och tidningar
Även det du läser skapar bilder och tankar i ditt huvud. Vad säljs mycket idag? Jo, deckare, deckare och deckare. Det tillhandahålls också dagstidningar, kvällstidningar och skvallertidningar. Dessa innehåller till stor del beskrivningar av våld, krig och epedemier – eller kändisars strapatser eller problem i privatlivet. Vad tillför detta för positivt i våra liv?

4. Vänner
De människor vi umgås med ger oss också tankar och idéer som fyller vårt huvud. Umgås vi med människor som är negativa skapar det kanske också negativitet hos oss? Positiva öppna människor ger förhoppningsvis motsatt effekt.

Våra val
Sammantaget är det de val som vi hela tiden gör som styr vad vi fyller vårt huvud med. Har du funderat på vad du väljer – och vad dina val innebär för hur du tänker och känner? Fyller du ditt huvud med actionrullar, mordutredningar, kändisskvaller eller våldsamma filmer – eller väljer du trevliga saker som tillför glädje, energi och nya idéer och kreativitet i ditt liv? Väljer du att lyssna på musik eller att se på filmer som gör dig glad och lycklig? Väljer du att läsa böcker som ger dig energi och hopp inför framtiden? Hur väljer du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*