51. Dags att vara snäll mot min kropp…

Jag bor i det lilla radhuset. Det är fint. Fast… jag har långt till stan.

De tre senaste dagarna har jag gått in till stan. Det tar 1-1,5 timme beroende på vart i stan jag ska. Det är varmt, och då talar jag inte om varmt utifrån svensk sommarperspektiv utan det är riktigt, riktigt varmt. Vägen går upp över berget och ner igen. Det är kuperat och backigt. Jag säger till min kropp “Vi behöver röra på oss” och sen ger jag mig iväg.

Min kropp säger “nej”. Jag saktar ner, dricker, tar fler pauser i skuggan, men igår kände jag att min kropp nästan skrek “NEJ”. Jag stryker då som en katt utmed husväggarna sökandes efter skugga. Har noterat att jag är rätt ensam om att vara ute och gå i denna kuperade terräng mitt på dagen. De andra har siesta eller tar bilen dit de ska… Möter aldrig en människa som går till fots. Igår kväll kände jag hur fötterna svullnade upp. Hela jag kändes svullen och överhettad.

Funderar på hur lång tid det ska ta att vänja sig vid värmen? Att svettkörtlarna får jobba är väl bra just nu känns avståndet til stan i kombination med värmen (ca 35 grader i skuggan) som en svår nöt att knäcka. Vet inte riktig hur jag ska förhålla mig.

La ut denna fråga på Facebook och fick kloka svar av mina vänner där. Här kommer ett svar angående hur lång tid det tar att anpassa sig:

“2 timmar per dag i 3 veckor ger full värmeanpassning.”

Klokt, ja, det sägs att det tar 3 veckor att förändra en vana, eller att anpassa kroppen. Så det låter väl rimligt. Fast… jag har ju faktiskt varit här i mer än 3 veckor och kroppen blir ändå oerhört trött av värmen. Frågan är då hur man bäst hanterar värmen? Några andra kloka vänner svarade på denna fråga:

“Gör som spanjorerna, vänd på dygnet. Sov under siestan tills solen går ner. Sen ut i nattlivet.”

“Det finns en anledning till att människor inte är ute och går mitt på dan… Du måste anpassa din dygnsrytm och livsstil till värmen, kroppen är inte gjord för ansträngningar under hög temperatur, det märker du ju själv, det är bara plågsamt!!”

“Jag har klockan på ringning 05.30 sedan länge nu. Ska det göras kroppsarbete ute sätter vi ingång senast kl. 6 och kör till 12 max 13 och då sista timmarna absolut i skuggan! Sen är det slutjobbat för dagen och det blir vila inomhus tills det börjar kännas ok igen vid 19-tiden och det är dags att börja göra något igen!” (skrivet av kvinna som bor på varmare breddgrader)

“Man kan faktiskt få värmeslag (ett icke ofarligt tillstånd), tänk på det!!”

Sänder stort tack och mycket kärlek till mina kloka Faceboovänner för alla dessa goda råd. Era inlägg fick mig att tänka efter. Idag har jag bestämt mig för att vara snäll mot kroppen. Inga promenader mitt på dagen. Den måste få chans att vila från dessa stora ansträngningar i bergen. Får ta promenader på morgon eller kväll istället för att hålla igång kroppen. Mitt på dan ska den få chans att “bara vara”. I denna värmen är det nog ansträngande nog…

Frukost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*