47. Djur i Andalusien…

Dagens blogg tänkte jag ägna åt att hylla djuren. Här i Andalusien finns det gott om djur. En del ser man frekvent, vissa är lite skygga och ses mer sällan – medan andra inte syns alls…. nästan… – utan omtalas mest…

1. De synliga djuren
De djur som syns är framförallt husdjuren. Eftersom jag bor i en turistort utmed kusten finns det gott om uteserveringar och hundar och katter frekventerar dessa hela tiden i jakt på snälla människor som kan avvara en munsbit.

 

Dessa djur är ofta väldigt smarta och intelligenta. Det är sannolikt bara de smarta hundarna och katterna som överlever ute alldeles på egen hand. Det är trafik på gatan intill, men de parerar den, de väntar till det är ledigt för att sedan gå över. De läser av vilka människor som är vänligt sinnade och var maten serverats vid borden på restaurangerna. En del hundar har halsband. Människor har tagit hand om dessa gatuhundar men gatuhundarna återvänder gärna till sitt tidigare sätt att leva om de inte får tillräckligt med mat eller stimulans i det nya hemmet. Ja, det är konstigt…

Många människor tar hand om överblivna “hittehundar” och ger dem ett bra hem. Det är härligt att se dessa blandrashundar som ofta är väldigt tacksamma och glada hundar. De blir ofta varmt älskade husdjur.

Hundar är generellt mycket vanliga här – särskilt små hundar är populära. Ibland parkeras de utanför affärer.

 

Det är vanligt att man tar med sig sin hund överallt. Ofta är de med och badar. Alla hundar gillar inte att bada, då väntar de på stranden.

 

Ibland släpper man ut hästar för att beta av lite gräs. Detta kan ske på lite oväntade ställen. Denna gång precis intill stranden.

 

Av de vilda djuren syns fåglarna mest. På uteserveringar får man då och då besök av gråsparvar som kan vara ganska fräcka och leta smulor runt och – om de får chans – också på borden. Duvorna däremot är mer stillsamma och vandrar omkring – eller så ser man att de badar i fontäner.

 

Fiskmåsarna är frekventa här vid kusten. Har inte så bra koll på havsfåglar men det kan eventuellt vara trutar eller liknande också. Stora måsliknande fåglar är det i alla fall. Här är en mås som nyfiket tittar in på restaurangen en dag när vädret är blåsigt och regnigt.

 

Är man ute på landsbygden är detta ingen ovanlig syn. Mulor är tåliga och stabila lastdjur och används fortfarande på bergen. Saknar man en bil med 4WD så är nog valet av en mula det säkraste alternativa transportmedlet.

 

 2. Djur som ses ibland
Det finns ett rikt djurliv här. Vissa djur skymtar man bara dock bara ibland. Vanligt är det med ödlor, men de är snabba och svåra att fånga på bild. Jag har minst en i min trädgård. Har sett den när jag vattnat gräset. 🙂

Ekorrar förekommer också – de har ett tjattrande läte som man kan höra ibland. De är också snabba på att försvinna, men här har jag lyckats fånga en på bild.

 

Det finns också stora syrsor – även de låter högt. Denna satt mitt i solen, bilden blev därför lite ljus. Det är ett ganska stort djur. Syns inte riktigt på bilden tyvärr.

3. Icke synliga djur
Det talas om de farliga djuren, om skorpionerna, om pinjelarverna som sprider gift osv.

Spindlar sägs också vara giftiga. Själv har jag träffat på ett antal, men hur ska man veta om de är giftiga? Kanske får man fråga dem vänligt och försynt?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*