9. Att se klart

Under min resa hit ner var min tanke att försöka komma till klarhet med vad jag vill. Men.. jag har insett att det inte är alldeles enkelt. Hade det varit alldeles enkelt hade jag vid det här laget säkert redan kommit på vad det handlar om, eller hur….??  Jag hade med min logik enkelt kunnat räknat ut det vid det här laget. Men… det har faktiskt inte varit möjligt. Då ställer jag mig frågan: Varför? Vad är det som gör det så svårt?

Ingen fri sikt

Ja, det verkar som att några saker ligger i vägen, det är lite suddigt. Det är inte självklart att se hela bilden och känna efter vad man innerst inne vill framöver. Så…. hur gör man då som människa för att kunna se klart? Genom mitt sökande efter att förstå har jag i böcker och via kloka människor jag fått chans att möta förstått att vi alla har en massa saker som skymmer vår sikt, till exempel:

– De präglingar som vi fått av våra föräldrar under vår uppväxt
– Andras människors förväntningar på hur vi ska leva och vara
– Samhällets förväntningar på hur vi ska leva och vara
– Våra egna pålagda “måsten” t.ex. att huset måste städas en gång i veckan

Alla dessa saker sitter djupt planterade hos oss. Det är saker som vi fått med oss sedan vi föddes, det är saker som vi tar för sanningar, ja, det är saker som man kan säga har blivit en del av oss själva. Det är ofta saker som gör att vi säger till oss själva att: “Så här är det” – saker som är så självklara att vi inte ifrågasatt dem. Dessa är saker som skymmer sikten och som begränsar vårt synfält. Det är saker som gör det svårare för oss att vara oss själva.

Så… nu när jag vill ha klarhet i vem jag är och vart jag är på väg krävs mer fri sikt framåt. Jag vill se klart. Men… för att se klart måste jag först ta bort det som ligger i vägen för fri sikt.

Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt hur man gör. Det handlar om att våga möta sig själv, att utmana de “sanningar” man bär på, att vara öppen för vad livet kan ge, att sluta kontrollera allting – och att våga överge det invanda sättet att tänka och förhålla sig till livet.

Jag skulle vilja säga att jag har för avsikt att städa i mitt inre!! Haha..  kanske dags för en storstädning?  😉 Fast.. det låter väl inte så kul. Men.. jo, det är faktiskt!! Är det inte rentav något av det viktigaste man kan göra – att se över sig själv och sitt inre? Bilen besiktigar vi varje år, vi går till tandläkaren och gör hälsokontroller med jämna mellanrum och vi städar varje vecka hemma, men hur ofta besiktigar vi vår inre värld??

*********************

Dagens fråga: När städade du i ditt inre senast? Tycker du att det behövs – eller är saker och ting bra som de är?

2 Replies to “9. Att se klart”

  1. Det behövs nog varje dag. Frågan är hur mycket man behöver tänka på det. Jo lite varje dag.

    • Ja, kanske finns det dom som har ett självrengörande inre Lasse?? Men själv behöver jag nog städa lite… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*